Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Restaurarea unui vas de formă tronconică în Laboratorul propriu al MCDR

Restaurarea unui vas de formă tronconică în Laboratorul propriu al MCDR

Castronul – Vas de formă tronconică a fost descoperit în localitatea Veţel, județul Hunedoara. Vasul are umătoarele caracteristici: fundul drept, peretele aproape drept şi cu profil în „S” la partea superioară, gura este evazată, cu buza rotunjită. În zona diametrului maxim, au fost realizate echidistant, prin împingerea peretelui din interior spre exterior, patru proeminenţe puţin pronunțate, oval-alungite orizontal. Deasupra diametrului maxim, în dreptul a două dintre aceste proeminențe au fost aplicate, diametral opus, două mici toarte în bandă. Umărul vasului este delimitat de gât printr-un prag orizontal puțin evidențiat. Suprafața exterioară a fost lustruită, iar cea interioară a fost bine netezită şi lustruită doar zona superioară. Nu prezintă alte elemente decorative.

Arderea a fost bună. Culoarea predominantă a vasului este brun-cenuşiu-închis, cu zone mai deschise, spre bej sau mai negricioase la exterior, iar la interior, cenuşiu-închis, cu zone negricioase. Acest aspect cromatic neuniform a putut să rezulte din trecerea vasului prin arderi secundare și chiar o ardere secundară a fragmentelor, după spargerea acestuia.

Dimensiuni: D gură: 35,5 cm; D max.: 36,5 cm; D fund: 10 cm; H: 22 cm.

La intrarea în laboratorul de restaurare, obiectul se afla în stare fragmentară, cu depuneri vegetale și minerale datorate solului de zacere.

Fluxul tehnologic de restaurare a presupus curățirea, îndepărtarea depunerilor calcaroase prin tratarea chimică, neutralizarea repetată în apă, asamblarea fragmentelor ceramice, completarea acestora cu ipsos de modelaj prin tehnica amprentării anterioare pe mulaj de plastelină , iar la final finisarea obiectului cu șmirghel de diferite granulații.

Carmen Burz, expert restaurator ceramică, Secția Restaurare, Investigații, Conservare

  • muzeucdr.deva@gmail.com