Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Slide

BRAD

MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE

MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE BRAD

BRAD MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE

PREZENTARE
Muzeul de Istorie Locală și Etnografie aparține secţiei de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva și a luat fiinţă în data de 26 ianuarie 1988.
M.C.D.R.

Cu ocazia înființării s-au deschis expoziţiile permanente: cea de istorie locală, la parter şi cea de etnografie, la etaj. În prezent, sălile muzeului găzduiesc expoziţia cu titlul „Ceramica zărăndeană”, expoziţie care aduce informaţii despre un meşteşug specific unor sate din Zarand, şi anume, olăritul. Piesele expuse evidenţiază tipul de ceramică produsă de ţăranii din satele Obârşa şi Dobroţ, varietatea produselor realizate şi utilitatea lor într-o gospodărie, modul şi motivele decorative utilizate de către ţăranii Obârşei, precum şi întregul proces de obţinere a ceramicii, de la extragerea lutului, până la smălţuirea produselor finite. Din expoziţie face parte și „un interior zărăndean” specific gospodăriilor din zonă.

INDICAȚII ȘI ALTE INFORMAȚII
Primele expoziţii ale muzeului au avut la bază colecţia de obiecte de artă populară ale brădeanului Ştefan Sofian, care le-a donat comunităţii locale încă din anul 1977, până la momentul înfiinţării muzeului ele fiind depozitate şi expuse la Casa de Cultură din Brad.

Prin expoziţiile organizate şi activităţile desfăşurate de-a lungul timpului, Expoziția de Istorie Locală şi Etnografie din Brad a făcut cunoscute celor interesaţi, atât istoria atât de bogată şi tumultoasă a Ţării Zarandului, precum şi specificul ei etnografic.

În cei aproape 30 de ani de dăinuire, muzeul din Brad şi-a mărit inventarul prin noi achiziţii şi donaţii, având în prezent un număr de 1.190 de obiecte: costume populare, unelte de prelucrare a lânii şi a cânepii, unelte specifice tuturor meşteşugurilor practicate în Zarand, mobilier specific gospodăriilor ţărăneşti din zonă, obiecte de artă populară, ţesături etc.

Pentru o implicare mai bună în viaţa comunităţii locale, pentru a fi mai vizibil, dar, mai ales, pentru a transmite noilor generaţii şi tuturor celor interesaţi cunoştinţe atât teoretice cât şi practice despre arta populară, meşteşuguri, dar şi artă în general, la sediul din Brad a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva s-au organizat în vara anului 2016 diverse „ateliere de vacanţă”


 


 

CONTACT

MUZEOGRAF
Dușan Cecilia Monica
Tel. +40 766 720 316
ADRESA :
Str. Cloşca, Nr. 2-4, BRAD, Județul Hunedoara - 335200
EMAIL
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

PROGRAM DE VIZITARE:

* Program de Vară:
Marți - Duminică : 10:00 - 18:00

* Casa de bilete se închide la ora 17:30
** Program de Iarnă:
Marți - Duminică : 09:00 - 17:00

* Casa de bilete se închide la ora 16:30

Muzeul este închis in fiecare Luni

 

 


LOCALIZARE PE HARTĂ


 

  • muzeucdr.deva@gmail.com