Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
Slide

BRAD

MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE

MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE BRAD

BRAD MUZEUL DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE

 

PREZENTARE

Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad

Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad își desfășoară activitatea într-o clădire construită în anii 1964-1965, situată în apropiere de podul peste Crișul Alb, pe una dintre străzile vechi ale municipiului Brad.

Expoziția a fost inaugurată în luna ianuarie a anului 1988, iar patrimoniul muzeului a avut ca bază de pornire colecția de artă populară și etnografie a pasionatului colecționar brădean Ștefan Safian. Acesta donase colecția comunității locale încă din anul 1977, fiind depozitată și expusă, inițial, la casa de Cultură din Brad.

În timp, patrimoniul muzeului a fost completat prin donații și achiziții făcute din satele Zarandului de munte, însumând astăzi toate elementele de artă populară și etnografie specifice Țării Zarandului. Astfel, întâlnim în colecțiile muzeului întreaga gamă de unelte specifice meșteșugurilor zărăndene, unelte agricole, de prelucrare a lânii și a cânepii, mici instalații tehnice sau machete ale acestora, piese din lemn, din metal, textile, instrumente muzicale, icoane, documente fotografice etc., ajungându-se la peste 1.200 de obiecte.

Dintre bunurile culturale aflate în inventarul expoziției de la Brad, 11 piese sunt clasate ca bunuri cu semnificație etnografică, în categoria Fond și Tezaur. Toate aceste bunuri sunt piese valoroase ale costumului popular zărăndean, aflate într-o stare de conservare bună și foarte bună.

Obiectele respective sunt piese care ilustrează valoarea artistică deosebită a costumului popular românesc, tehnica şi măiestria cu care au fost lucrate aceste piese de port popular zărăndean, ele fiind adevărate opere de artă, realizate de ţărăncile noastre cu multă îndemânare, răbdare şi talent.

Una dintre piesele valoroase din colecție, (aflată în prezent într-un proces de restaurare) care suscită mereu interesul vizitatorilor, este mașina de spălat realizată de țăranul din Ormindea, Ioan Stoica, la sfârșitul secolului al XIX-lea, un „țăran” a cărui invenție, „o pasere zburătoare”, adică un aparat de zbor, a fost expusă în anul 1884, la expoziția organizată de Asociațiunea „Astra” Sibiu.

Sunt expuse și icoanele pe sticlă aflate în colecția muzeului, cele mai multe dintre ele aparținând centrului de pictură pe sticlă de la Nicula, județul Cluj, acestea fiind însoțite de alte obiecte ale cultului creștin ortodox: crucifixuri, sfeșnice pentru lumânări, potire, cărți, etc.

De asemenea, în expoziție sunt amenajate spații care ilustrează activitățile desfășurate în gospodăria țăranului român: prelucrarea lânii și a cânepii, țesutul, aratul, seceratul și îmblătitul grâului, prepararea pâinii, confecționarea roților de car, dar sunt evidențiate prin obiecte specifice și unele obiceiuri, cum ar fi: „Păpușa Ciurlicatului”, sau cel al „Bradului funerar”.

De-a lungul timpului la Muzeul de Istorie și Etnografie Brad s-au organizat numeroase expoziții tematice care au avut drept scop promovarea istoriei locale, a artei populare și a etnografiei zărăndene, după cum urmează: „Lemnul - de la materie la spirit”, „Ceramica dacică în perioada regatului dac”, „Imigranți ardeleni în America”, „Ceramica zărăndeană”,  „Ia zărăndeană - artă, echilibru, rafinament”, „Icoana pe sticlă - meșteșug, artă și har”, ”Ștergarul zărăndean”.

Prin activitatea sa, muzeul din Brad a urmărit să atragă mai ales elevii de la școlile din zonă, dar nu numai, și să-i implice în activitățile sale. Astfel, în săptămânile de „școală altfel”, dar și în perioada vacanțelor de vară, la muzeu se organizează ateliere pe diverse teme, coordonate de meșteri populari și de personalul muzeului, după cum urmează: atelierul de confecționare a hârtiei din deșeuri, atelierul de cusături tradiționale, atelierul de pictură pe sticlă, atelierul de încondeiere a ouălor, de bătut toaca, de șindrilit, de olărit etc. De asemenea, sunt organizate manifestări cu ocazia diferitelor sărbători, fiind aduse în atenția vizitatorilor obiceiuri legate de Mărțișor, Sânziene, Paști, Crăciun ș.a.

Recent, sub tutela muzeului, s-a constiuit un grup local al scriitorilor și artiștilor plastici brădeni, cu titlul „Dialogul artelor”. Membrii grupului respectiv au devenit susținători importanți ai activităților desfășurate la muzeu, implicându-se activ în organizarea unor șezători literare, expoziții de grup ale artiștilor plastici locali, ateliere de vacanță, precum și a altor activități culturale.

Astfel, întreaga activitate este destinată conservării, promovării dar și perpetuării valorilor milenare ale satului tradițional zărăndean, de la tradiții, ritualuri și obiceiuri, artă populară, meșteșuguri, până la bucătăria tradițională.

Muzeograf,

Dușan Monica


 


 

CONTACT

MUZEOGRAF
Dușan Cecilia Monica
Tel. +40 766 720 316
ADRESA :
Str. Cloşca, Nr. 2-4, BRAD, Județul Hunedoara - 335200
EMAIL
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.

PROGRAM DE VIZITARE:

* Program de Vară:
Marți - Duminică : 10:00 - 18:00

* Casa de bilete se închide la ora 17:30
** Program de Iarnă:
Marți - Duminică : 09:00 - 17:00

* Casa de bilete se închide la ora 16:30

Muzeul este închis in fiecare Luni

 

 


LOCALIZARE PE HARTĂ


 

  • muzeucdr.deva@gmail.com