Înființarea muzeului s-a concretizat ca o inițiativă a societății civile, pe fondul creșterii interesului pentru trecutul istoric în întreaga Europă, implicit și în Transilvania, într-o perioadă de pionierat. Înființarea muzeului devean se înscrie printre primele demersuri ardelene ale acestui trend (Muzeul Brukenthal - 1817, Muzeul de Istorie din Cluj - 1859, astăzi Muzeul de Istorie a Transilvaniei, Muzeul din Alba Iulia - 1886, astăzi Muzeul Național al Unirii). De la început, colecţiile au fost structurate pe trei domenii: istorie, ştiinţele naturii şi etnografie. Îmbogăţirea şi diversificarea lor au impus reorganizări, fiind înființate noi departamente.
Astăzi, Secția de Istorie și Artă Deva depozitează, păstrează și expune piese din colecțiile de istorie modernă, istorie contemporană, artă plastică și are în subordine Complexul de monumente de la Țebea, Casa-muzeu Avram Iancu de la Baia de Criș, Expoziția de istorie locală și etnografie din Brad și Complexul memorial Aurel Vlaicu.
* * *
COLECŢIA DE ARTĂ din cadrul SECŢIEI DE ISTORIE ŞI ARTĂ
Secția de Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva a fuzionat cu Secția de Istorie în anul 2007.
Patrimoniul Secţiei de Artă, constituit prin donaţii, transferuri şi achiziţii, numără astăzi aproximativ 1553 de piese. Cuprinde colecţia de pictură, colecția de grafică, colecţia de sculptură și colecţia de artă decorativă. Piesele au ajuns în patrimoniul muzeului prin transfer, achiziții sau donații.
Colecția de pictură cuprinde 800 de tablouri realizate în ulei sau tempera pe pânză sau carton, o operă valoroasă datează din secolul XVIII (Închinarea magilor – Domenico Zampieri) (Fig. 1)
Ponderea cea mai mare o au lucrările de artă contemporană, urmate de icoanele pe lemn și sticlă (Nicula, Laz) (Fig. 2)
Colecția de grafică are 283 desene și gravuri. O mare parte dintre lucrări provin din donația familiei graficianului Marcel Olinescu, cu operele artistului (Fig. 3) precum și lucrări semnate de artisti hunedoreni ai secolului XX ( Bâtcă, Tellman, Fazakas).
Colecția de Artă Decorativă are 432 de piese: ceramică, sticlărie, piese de mobilier, ceasuri, obiecte de metal. Piesele sunt de uz cotidian sau au rol decorativ. Se remarcă vasele realizate în cadrul manufacturii de faianţă fină de la Batiz (Hunedoara)(Fig. 4). Atelierul batizian a funcţionat între anii 1805-1865 fiind condus de familia D᾽André.
Mobilierul este eclectic, sunt prezente mai multe stiluri: Masa ovală, cu picioare „gât de lebădă” în stil Biedermeier – mijl. sec. XIX; Scaunele – Stil ALTDEUTCH – sf.sec XIX (aprox.1890) – încep. sec. XX. Doua bufete mari din lemn de stejar, strunjit, stil Altdeutch, cu placă de marmură(Fig. 5). Oglinda cu jardiniera, din lemn sculptat cu motive fitomorfe, stil SECESSION (aprox. 1900).
În colecţia de sculptură a MCDR se află 38 lucrări, realizate de artisti plastici contemporani. Lucrările sunt executate în rodebosse, de mărimi reduse, în lemn, piatră, marmura, lut, bronz (Fig. 6)
Un număr de 22 de bunuri culturale mobile cu semnificație artistică, aflate în patrimoniul MCDR au fost clasate în patrimoniul cultural național mobil, în categoria juridică Fond. Dintre acestea:
Iancu de Hunedoara - Pataky Laszlo, pictură de șevalet, realizată pe suport textil, de dimensiuni mari, datata 1896. Compoziția monumentală tratează o scenă istorică care îl prezintă pe Iancu de Hunedoara în fruntea armatei sale. În plan secundar se profilează Castelul Corvinilor (Fig. 7).
Portretul lui Aurel Vlad - Jacques Maroger, pictură de șevalet, școală franceză, ulei pe pânză, datata începutul sec.XX (Fig. 8)
Portret de bărbat (Gh. Dănilă)- Kovary Endre, pictură de șevalet, școală românească, ulei pe pânză, datată 1905 (Fig. 9)
Colecția de artă cuprinde și lucrări semnate de mari artiști ai picturii românești:
- Henry Catargi – Drum la Câmpulung (Fig. 10)
- Aurel Ciupe – Pădurea Hoia
- Dumitru Ghiață – Flori de camp (Fig. 11)
- Corneliu Baba – Maternitate (Fig. 12)
- Eustațiu Stoenescu – Portret de femeie
O mică parte a colecţiei de artă este poate fi văzută în expoziţia permanentă din Castelul Magna Curia:Tradiție și continuitate la muzeul devean.
În spațiul destinat artelor plastice din Castelul Magna Curia, sunt organizate expoziții temporare și itinerante, semnate de artiști consacrați sau aflați la început de drum.