Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” continuă la Timișoara până pe 6 martie 2025!!!

Expoziția „Luminile lui Caravaggio” continuă la Timișoara până pe 6 martie 2025!!!

 

🌟Pasionații de artă mai au timp să descopere „Luminile lui Caravaggio”. Expoziția continuă la Timișoara până pe 6 martie 2025🌟
 
❗Muzeul Național de Artă Timișoara anunță 𝐞𝐱𝐭𝐢𝐧𝐝𝐞𝐫𝐞𝐚 𝐩𝐞𝐫𝐢𝐨𝐚𝐝𝐞𝐢 𝐝𝐞 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐫𝐞 𝐚 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐞𝐢 „𝐋𝐮𝐦𝐢𝐧𝐢𝐥𝐞 𝐥𝐮𝐢 𝐂𝐚𝐫𝐚𝐯𝐚𝐠𝐠𝐢𝐨. 𝐈̂𝐧𝐜𝐞𝐩𝐮𝐭𝐮𝐥 𝐦𝐨𝐝𝐞𝐫𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢𝐢 𝐢̂𝐧 𝐩𝐢𝐜𝐭𝐮𝐫𝐚 𝐞𝐮𝐫𝐨𝐩𝐞𝐚𝐧𝐚̆, 𝐜𝐚𝐩𝐨𝐝𝐨𝐩𝐞𝐫𝐞 𝐝𝐢𝐧 𝐜𝐨𝐥𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐚 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭𝐨 𝐋𝐨𝐧𝐠𝐡𝐢” 𝐩𝐚̂𝐧𝐚̆ 𝐥𝐚 𝐝𝐚𝐭𝐚 𝐝𝐞 𝟔 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞 𝟐𝟎𝟐𝟓. Programată să se încheie pe 28 februarie, expoziția va rămâne deschisă pentru încă șase zile, ca urmare a interesului susținut al publicului, care continuă să o viziteze în număr mare, atât individual, cât și în grupuri organizate.
 
✔Pentru a permite unui număr cât mai mare de iubitori de artă să descopere capodopera lui Caravaggio și lucrările artiștilor influențați de viziunea sa revoluționară, 𝐞𝐱𝐩𝐨𝐳𝐢𝐭̦𝐢𝐚 𝐯𝐚 𝐩𝐮𝐭𝐞𝐚 𝐟𝐢 𝐯𝐢𝐳𝐢𝐭𝐚𝐭𝐚̆ 𝐢𝐧𝐜𝐥𝐮𝐬𝐢𝐯 𝐢̂𝐧 𝐳𝐢𝐥𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝐥𝐮𝐧𝐢, 𝟑 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞, 𝐬̦𝐢 𝐦𝐚𝐫𝐭̦𝐢, 𝟒 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞. Mai mult, 𝐢̂𝐧 𝐝𝐚𝐭𝐞𝐥𝐞 𝐝𝐞 𝟑 𝐬̦𝐢 𝟓 𝐦𝐚𝐫𝐭𝐢𝐞, 𝐢𝐧𝐭𝐫𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐯𝐚 𝐟𝐢 𝐠𝐫𝐚𝐭𝐮𝐢𝐭𝐚̆, oferind vizitatorilor ocazia de a se apropia de universul artistic al maestrului italian și al discipolilor săi.
 
🖼Organizată sub patronajul Ministerului Culturii din România și al Ministerului Culturii din Italia, expoziția prezintă, în premieră pentru România, pictura originală a lui Michelangelo Merisi da Caravaggio, „Băiat muşcat de şopârlă”, realizată în 1597, alături de 42 de lucrări semnate de artiști europeni din cercul său.
---------------------------------------------
Expoziția „Luminile lui Caravaggio” este realizată în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell'Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, fiind susținută și de următorii sponsori: Clubul Francofon de Afaceri Timișoara, Cluburile Rotary din Timișoara, Constructim, Cramele Recaș, E.ON Energie România, Ebig, Lutz & Associates, Modvin, Rețele Electrice România, SSF, Violette Boutique des Fleurs. Finanțatorul principal al expoziției este Consiliul Judeţean Timiş.

*   *   *

Ne-a făcut o deosebită plăcere să o avem astăzi alături de noi pe doamna Liliana Țolaș, manager al Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, instituție partener în expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană. Capodopere din colecția Roberto Longhi”.
 
Apreciem sprijinul și colaborarea dumneavoastră care au contribuit la succesul acestui eveniment!
 
------------------
 
Expoziția este o co-producție 𝐌𝐍𝐀𝐫𝐓, realizată în colaborare cu 𝐅𝐨𝐧𝐝𝐚𝐳𝐢𝐨𝐧𝐞 𝐝𝐢 𝐒𝐭𝐮𝐝𝐢 𝐝𝐢 𝐒𝐭𝐨𝐫𝐢𝐚 𝐝𝐞𝐥𝐥'𝐀𝐫𝐭𝐞 𝐑𝐨𝐛𝐞𝐫𝐭𝐨 𝐋𝐨𝐧𝐠𝐡𝐢 din Florența și 𝐂𝐢𝐯𝐢𝐭𝐚 𝐌𝐨𝐬𝐭𝐫𝐞 𝐞 𝐌𝐮𝐬𝐞𝐢 din Roma, fiind finanțată de 𝐂𝐨𝐧𝐬𝐢𝐥𝐢𝐮𝐥 𝐉𝐮𝐝𝐞𝐭̦𝐞𝐚𝐧 𝐓𝐢𝐦𝐢𝐬̦ și desfășurată sub Înaltul Patronaj al 𝐌𝐢𝐧𝐢𝐬𝐭𝐞𝐫𝐞𝐥𝐨𝐫 𝐂𝐮𝐥𝐭𝐮𝐫𝐢𝐢 𝐝𝐢𝐧 𝐑𝐨𝐦𝐚̂𝐧𝐢𝐚 𝐬̦𝐢 𝐈𝐭𝐚𝐥𝐢𝐚.
 
Mulțumim tuturor celor implicați în promovarea și susținerea artei!

------------------

 

🎉 În perioada 16 noiembrie 2024 - 28 februarie 2025 Muzeul Național de Artă Timișoara, în colaborare cu Fondazione di Studi di Storia dell'Arte Roberto Longhi din Firenze și Civita Mostre e Musei din Roma, organizează expoziția „Luminile lui Caravaggio. Începutul modernității în pictura europeană”.
 
🎊 Expoziția, dedicată picturii lui Michelangelo Merisi da Caravaggio și artiștilor din cercul său, cuprinde 43 capodopere, toate aparținând colecției Fundației Roberto Longhi.
 
🎊 Dorim să vă introducem în atmosfera expoziției printr-un scurt material video despre renumitul istoric de artă al secolului XX și moștenirea sa vastă lăsată generațiilor viitoare: colecții de cărți, fotografie și opere de artă. Fondată în 1971 din dorința lui Roberto Longhi și cu sediul în vila „Il Tasso” din Florența, unde Longhi a locuit împreună cu soția sa, scriitoarea Anna Banti, fundația continuă misiunea sa prin granturi, premii de cercetare, cursuri și seminarii, păstrând vie moștenirea acestui mare istoric de artă.
 
👀 Vă invităm să vizionați această scurtă incursiune în universul lui Longhi pentru a descoperi povestea unei vieți dedicate artei și culturii.
 
------------------------------------
Bilete și detalii:
sau
#MNArt#Timisoara#Caravaggio#RobertoLonghi
 
 
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în calitate de partener și colaborator al Muzeului Național de Artă din Timișoara pentru mai multe evenimente, organizate de-a lungul timpului, sprijină promovarea identității expoziției „Luminile lui Caravaggio” recomandând publicului să viziteze neapărat această expoziție-eveniment! 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Restaurarea și conservarea Amfiteatrului roman din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa

Restaurarea și conservarea Amfiteatrului roman din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa

 

📌Restaurarea și conservarea Amfiteatrului roman din cadrul sitului arheologic Ulpia Traiana Sarmizegetusa
 
👉Amfiteatrul roman a beneficiat de finanțare prin POR 2014-2020 în valoare de circa 5 milioane de euro și de fazare pe programul Regional Vest 2021-2027, lucrările fiind aproape de finalizare.
 
👉Proiectul de conservare, restaurare a Amfiteatrului are două componente: prima vizează restaurarea structurilor antice, realizată cu materiale compatibile cu cele istorice. Acolo unde a fost posibil, s-a recurs la îndepărtarea mortarelor cu ciment utilizate la restaurarea din anii 1960-1970. A doua componentă, cea de punere în valoare a monumentului, a vizat introducerea unor structuri noi pentru a permite găzduirea de spectacole și evenimente publice în incinta amfiteatrului.
 
👉Astfel, pe câteva sectoare ale laturilor nordice și sudice au fost montate gradene reversibile, din structură metalică zincată, independentă de structura istorică, sprijinită pe dale de beton prefabricat așezate pe pat de pământ și susținute de stâlpi care să asigure panta arenei romane. Pe latura de est urmează să fie amplasată o scenă pentru evenimente, din structură metalică, demontabilă și ea.
 
📌 Proiectul actual reprezintă a doua etapă și continuarea proiectului european Cod SMIS124110, finanțat prin REGIO – Programul Operațional Regional 2014 -2020 prin fondul European de Dezvoltare Regională, Axa prioritară S – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural, prioritatea de investiții 5.1. – Conservarea, protejarea, promovarea și dezvoltarea patrimoniului natural și cultural care a urmărit același obiectiv.

 

 

 

 

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com