LINGURI DIN ARGINT AURIT, SECOLUL XVI
Din ansamblul obiectelor aparținând tezaurului de la Nălați-Vad restaurate în cadrul Laboratorului de Restaurare, Investigaţii Conservare al muzeului nostru, supunem atenției astăzi patru obiecte de un nivel artistic deosebit de ridicat.
Este vorba de patru linguri confecționate din argint, având terminații ornamentale aurite, ce au fost datate ca aparținând sec. XVI.
Lingurile au o cavitate de formă lobată, confecționată prin laminare, decupare și finisare mecanică, iar coada a trei dintre ele este torsionată și se termină la capătul de sus cu câte o figurină, în timp ce, la cea de a patra coada este balustrată și lipsește terminația ornamentală.
Prima piesă (în ordinea numerelor de inventar) prezintă la partea superioară a lingurii propriu-zise un blazon aurit reprezentând un scut de factură renascentistă, stilizat ce a fost realizat prin tehnica gravării. Acesta cuprinde în interior două pene de struț; în cele trei colțuri ale scutului se află câte o rozetă iar în restul câmpului, în partea de jos, dextra o semilună (crai nou) și o stea cu șase raze, iar în senestra o pasăre cu aripile întinse (corb). Figurina din capătul cozii este de tipul personajelor grotești, reprezentând o maimuță sprijinită într-un baston lung de pelerin.
Figurina din capătul cozii celui de-al doilea obiect reprezintă un cavaler medieval, în armura caracteristică ultimului sfert al secolului XVI, sprijinit cu mâna stângă pe un scut, iar cu dreapta ținând o spadă.
Figurina celei de a treia piese reprezintă un personaj înaripat, probabil un înger, iar cea de a patra nu are nici o figurină în capătul cozii.
Toate cele trei figurine au fost confecționate din argint prin turnare și aurite prin procedeul amalgamării.
Multiplele și minuțioasele investigații fizico-chimice (radiografiere, analiza chimică a materialului de confecționare și a produșilor de coroziune, analiza stratului de aur, analiza metalografică) la care au fost supuse au relevat un proces evolutiv de degradare chimică și fizică relativ avansat. În acest sens s-au identificat, pe suprafața tuturor celor patru obiecte, produși de coroziune ai metalelor componente ale aliajului de confecționare (sulfură de argint, oxid de argint, sulfat bazic de cupru, oxid cupros).
Pentru a putea fi stabilizate și conservate cele patru linguri au intrat într-un amplu și minuțios proces de restaurare în urma căruia au fost puse în valoare putând să fie expuse și astfel să susțină, o dată în plus, vocația de instanță supratemporală a sensurilor istoriei pe care un muzeu o are întotdeauna.
Referinţe bibliografice: Olimpia Palamariu, Tezaurul de la Nălaţi-Vad, în Sargetia, XVI, 1979, p. 289-307.
Informații: Mihaela Beceanu, expert restaurator metal
Secția de Restaurare, Investigaţii, Conservare
Vă invităm să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției www.mcdr.ro.
Obiectele prezentate astăzi, pot fi admirate și în cadrul expoziției „Obiecte de Tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice și Romane din Deva”. Vă așteptăm cu drag!
Secția de Marketing și relații cu Publicul