Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

CRONICĂ Festival DEVAră, 4 - 7 august 2022

CRONICĂ Festival DEVAră, 4 - 7 august 2022

Timp de patru zile, între 4-7 august 2022, Muzeul Civilizației Dacice și Romane a fost parte a celei de-a doua ediții a Festivalului DEVAră, organizat de Primăria Municipiului Deva și Centrul Cultural „Drăgan Muntean”. Palatul Magna Curia a găzduit proiecții de film istoric și dezbateri având ca temă centrală dacii.

JOI a avut loc dezbaterea „Ce (nu) știm despre daci?” la care au participat: Sorin Nemeti (Universitatea „Babeș-Bolyai” Cluj-Napoca), Nicolae Pepene (Muzeul Județean de Istorie Brașov), Radu Oltean (grafician) și, nu în ultimul rând, istoricul și profesorul Adrian Cioroianu.

A urmat proiecția specială a filmului „Decoding Dacia”, în regia lui Nicholas Dimăncescu, precum și prezentarea cărților „Geții lui Burebista” și „Dacia. Războaiele cu romanii” de Radu Oltean.

VINERI a avut loc proiecția filmului „Steps of freedom”, regia Ruan Magan.

SÂMBĂTĂ, programul a început cu dezbaterea „Adevăr și distorsiune istorică în filmele despre daci”,  invitați fiind Bogdan Jitea (Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc), Radu Oltean (grafician) și Dragoș Ursu (Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia).

Programul a continuat cu proiecția specială a filmului „Brașov 1987 – 2 ani prea devreme”. La încheierea proiecției au avut loc discuții pe marginea filmului, coordonate de Nicolae Pepene, director al Muzeului Județean de Istorie din Brașov (co-producător al filmului alături de TVR). Invitați speciali au fost Marius Neculăescu și Iosif Farcaș, participanți la revolta din Brașov din 15 noiembrie 1987.

DUMINICĂ a fost vizionat filmul „Dacii liberi”, regizori Andrei Gorgan și Monica Lăzurean Gorgan, prezentat de Mihai Dragomir, coordonatorul Festivalului.

În continuare a avut loc dezbaterea „De ce avem nevoie de daci?”, la care au participat Adrian Cioroianu (profesor universitar, istoric), Monica Lăzurean Gorgan (regizor, producător), Șerban Georgescu (regizor, producător).

Seara s-a încheiat cu proiecția specială a filmului „Jurnalul familiei Escu”, regizor Șerban Georgescu.

Adresăm alese mulțumiri publicului pentru prezență, la fel și invitaților care au susținut dezbaterile sau și-au prezentat creațiile.

Adriana Ardeu, director

Georgeta Deju, șef serviciu

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com