Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

EXPOZIȚII ȘI EVENIMENTE

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Poveştile Unirii, brâul tricolor al Martei

PROMOVARE PATRIMONIU
Muzeul_Orastie
Data: Vineri, 01 Decembrie 2023 10:08

Locație: Orăștie  |  Oraș: Orăștie

Afirmarea identităţii naţionale pe parcursul istoriei are conotaţiile cromatice ale diverselor drapele. Tricolorul româ­nesc a fost adoptat la Revoluţia din 1848, iar mai apoi simbol al Principatelor Unite sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza în anul 1861. Pentru românii aflaţi în graniţele Imperiului Austro-Ungar existau oprelişti administrative în afişarea însemnelor naţionale, de multe ori cei care arborau drapelul românesc erau trimişi în judecată şi condamnaţi în baza legilor în vigoa­re, în aceste condiţii vitrege românii cu suflet şi cu minte au în­curajat femeile şi fetele să ţeasă culorile naţionale româneşti pe textilele reprezentative. împreună cu costumele populare sunt folosite brâie tricolore, iar acolo unde autorităţile vremii se comportau draconic, grupuri de trei flăcăi se însoţeau purtând fiecare una din culorile drapelului la brâu.

Muzeul din Orăştie a primit recent o donaţie sub forma unui brâu tricolor din lână realizat de către tânăra Marta Safta (n. 1890) din Pianu de Jos. îmbrăcată în port popular însoţind o delegaţie de consăteni, Marta Safta şi tricolorul ei au partici­pat la Marea Adunare Naţională de pe Alba Iulia unde peste o sută de mii de oameni au aclamat cu entuziasm Rezoluţia Uni­rii. La doar 4 ani distanţă în anul 1922 cu acelaşi brâu tricolor eroina noastră a fost martora încoronării Regelui Ferdinand şi a Reginei Măria la 15 octombrie în Alba Iulia. Piesa cu o puter­nică încărcătură simbolică a fost transmisă urmaşilor din fami­lie, iar cu prilejul Centenarului Marii Uniri a fost afişată la re­constituirea paradei militare desfăşurată la Alba Iulia.

Prin bunăvoinţa d-lui ing. Marcel Munteanu această do­vadă materială a iubirii de ţară a fost oferită instituţiei muzeale spre păstrare şi valorificare. TRĂIASCĂ ROMÂNIA MARE!

 

 

Adresă
Muzeul de Etnografie și Artă Populară, 1, Strada Aurel Vlaicu, Orăștie, Hunedoara, 335700

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com