Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2020

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

O FIBULĂ PUTERNIC PROFILATĂ DESCOPERITĂ LA „ARDEU-CETĂȚUIE”

O FIBULĂ PUTERNIC PROFILATĂ DESCOPERITĂ LA „ARDEU-CETĂȚUIE”

  • Data : 
  • Locatia : Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva recomandă astăzi publicului, o piesă deosebită, o fibulă de bronz, aflată în colecțiile Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

O fibulă puternic profilată descoperită la „Ardeu-Cetățuie”

<<Povestea piesei pe care o prezentăm astăzi, propune un excurs în aspectele legate de mobilitatea umană și circulația produselor manufacturate în zonele nord-dunărene la sfârșitul celei de-a doua epoci a fierului. Acest artefact, folosit la fixarea veșmintelor își găsește originile în mediul provincial roman din zonele estice și sudice ale Alpilor. Cu toate acestea, piesa a fost descoperită în contextul cetății dacice de pe dealul „Cetățuie” din satul Ardeu. Această descoperire surprinde pe de-o parte dinamica contactelor dintre diferite orizonturi culturale, iar pe de altă parte modurile în care acestea s-au conturat>> relatează Arheolog, Adrian Cătălin Căsălean, Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Secţia de Marketing şi Relaţii cu Publicul

  • muzeucdr.deva@gmail.com