Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Expoziția eveniment „Omagiu. Avram Iancu. 200 de ani de la naștere”

AVRAM IANCU
Afis_Avram_Iancu_Omagiu
Data: Joi, 25 Aprilie 2024 12:00 - Duminică, 14 Iulie 2024 18:00

Locație: Palatul Magna Curia  |  Oraș: Deva

 

În 25 aprilie 2024 a fost vernisată expoziția „Omagiu Avram Iancu: 200 de ani de la naștere”, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane, fiind rodul unui parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României. Exponatele evocă figura eroului național Avram Iancu, dar și pe a altor participanți la evenimentele din 1848-1849.

În expoziție găsiți și două cărți românești vechi din patrimoniul muzeului din Deva, care păstrează pe file însemnări și autografe ale unor personalități marcante ale Revoluției din 1848-1849 din Transilvania, precum Simion Groza și Avram Iancu. Este vorba despre un „Triod”, tipărit la Blaj în anul 1771, respectiv despre „Îndreptarea legii”, imprimată la Târgoviște în anul 1652. Cărțile au fost prezentate, alături de alte tipărituri, la Conferința Internațională „Avram Iancu. 200 de ani de la naștere. Omul, contemporanii, epoca”, organizată la Deva de Academia Română și Consiliul Județean Hunedoara, în 9-10 mai 2024.

Echipa de realizare a expoziției a cuprins specialiști ai ambelor instituții. Astfel, de la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva: Georgeta Deju, Viorel Papp, Adrian Stroia, Costin Țuțuianu, Călin Ștefan, Luana Stâncel, Ion Bianga, Constantin Posteucă; iar de la Muzeul Național de Istorie a României: Raluca Mălăncioiu, Flavius Roaită.

Expoziția poate fi vizitată până în 14 iulie 2024.

Vă așteptăm cu drag!

 

Sursa text și foto: https://www.facebook.com/georgeta.deju

 

 

*   *   *

 

Expoziția: Omagiu. Avram Iancu. 200 de ani de la naștere

Organizatori: Muzeul Civilizației Dacice și Romane în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a României

Vernisaj: joi, 25 aprilie 2024, ora 12.00, Palatul Magna Curia, Deva

Deschisă în perioada: 25 aprilie 2024 – 14 iulie 2024.

Curatorii expoziției:

Georgeta Deju (Muzeul Civilizației Dacice și Romane),

Raluca Mălăncioiu (Muzeul Național de Istorie a României)

 

 

 

La Muzeul Civilizației Dacice și Romane, instituție aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, va avea loc joi, 25 aprilie 2024, începând cu ora 12.00, vernisajul expoziției Omagiu. Avram Iancu. 200 de ani de la naștere.

Narațiunea expozițională își propune să aducă în atenția publicului o serie de bunuri culturale din patrimoniul a două instituții muzeale de prestigiu: Muzeul Civilizației Dacice și Romane și Muzeul Național de Istorie a României. Toate acestea evocă personalitatea lui Avram Iancu, precum și pe cele ale conducătorilor revoluționari care i-au stat alături. Între personalitățile istorice care au participat la evenimentele revoluționare din anii 1848-1849 se numără: Ioan Dobra, Nicolae Solomon, Simion Balint, Alesandru Papiu Ilarian, August Treboniu Laurian, Andrei Șaguna sau George Barițiu.

În cadrul expoziției pot fi admirate obiecte de o certă valoare istorică precum tablouri, gravuri, arme, documente, fotografii, cărți vechi, sigilii ș.a., care compun o secvență din atmosfera epocii în care a trăit „Crăișorul Munților” - Avram Iancu. El a luptat pentru națiunea română, a devenit personalitatea istorică, legenda și eroul pe care îl omagiem astăzi.

Expoziția organizată la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva este un eveniment cultural care se adresează vizitatorilor de orice vârstă. Vă așteptăm să omagiem împreună pe unul dintre cei mai importanți dintre înaintașii noștri.

 

 

 

Status
Expoziție temporară
Adresă
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 39, Strada 1 Decembrie 1918, Centrul Vechi, Deva, Hunedoara, 330005

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com