Vernisaje

RECOMANDĂRI DE URGENŢĂ şi MĂSURI DE URGENŢĂ PENTRU PREVENIREA INFECŢIILOR CU CORONAVIRUS COVID-19

Detalii Eveniment :

  • Data :
  • Locatia : Palatul Magna Curia, Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
  • M.C.D.R.

  

 

 

RECOMANDĂRI DE URGENŢĂ

PENTRU PREVENIREA INFECŢIILOR CU CORONAVIRUS COVID -19

LA MUZEUL CIVILIZAŢIEI DACICE ŞI ROMANE

 

 

Având în vedere Hotărârea nr.4/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru gestionarea infecţiilor cu CORONAVIRUS COVID-19 pe teritoriul judeţului Hunedoara, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane şi la secţiile din teritoriu recomandăm următoarele:

1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori;

2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute;

3. Nu vă atingeţi ochii, nasul si gura cu mâinile;

4. Acoperiţi-vă gura şi nasul daca strănutaţi sau tuşiţi;

5. Nu luaţi medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care va prescrie medicul;

6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectant pe bază de clor sau alcool;

7. Utilizaţi masca de protecţie doar în cazul in care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul în care acordaţi asistenţă persoanelor bolnave;

8. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele in carantina din Europa în ultimele 14 zile.

 

În acelaşi timp, aducem la cunoştinţa angajaţilor următoarele:

- PRODUSELE "MADE IN CHINA" SAU PACHETELE PRIMITE DIN CHINA NU SUNT PERICULOASE;

- ANIMALELE DE COMPANIE NU TRANSMIT CORONAVIRUS.

 

Pentru o mai bună înţelegere a recomandărilor de mai sus, vă aducem la cunoştinţă următoarele detalii:

1. Spălaţi-vă mâinile de multe ori

Spălarea şi dezinfectarea mâinilor sunt acţiuni decisive pentru a preveni infecţia. Mâinile se spală cu apă şi săpun cel puţin 20 de secunde. Dacă nu exista apă şi săpun, puteţi folosi un dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool de 60%. Spălarea mâinilor elimina virusul.

2. Evitaţi contactul cu persoane care sunt suspecte de infecţii respiratorii acute
Menţineţi distanţa de cel puţin 1 metru între dumneavoastră şi alte persoane, în special când acestea tuşesc, strănută sau au febră, deoarece picăturile de salivă pot transmite virusul de la o distanţă apropiată.

3. Nu vă atingeţi ochii, nasul si gura cu mâinile

Virusul se transmite mai ales pe cale respiratorie, dar poate intra în corp prin ochi, nas şi gură, astfel evitaţi atingerea dacă nu v-aţi spălat bine mâinile. Mâinile intră in contact cu suprafeţele contaminate de virus răspândindu-se în tot corpul.

4. Acoperiţi-vă gura si nasul dacă strănutaţi sau tuşiţi

Dacă aveţi infecţie respiratoare acută, evitaţi apropierea de alte persoane, tuşiţi cu gura acoperită sau într-un şerveţel de preferat de unică folosinţă, purtaţi mască de protecţie si spălaţi mâinile. Dacă în momentul în care tuşiţi vă acoperiţi gura cu mâinile puteţi contamina obiecte sau persoane cu care veniţi în contact.

5. Nu luaţi medicamente antivirale si nici antibiotice decât în cazul în care vă prescrie medicul

Momentan, nu există cercetări ştiinţifice care evidenţiază ca folosirea medicamentelor antivirale, pot preveni infectarea cu noul coronavirus (Covid-19). Antibioticele funcţionează doar împotriva bacteriilor nu împotriva virusului.

Covid-19 este un virus, deci nu se utilizează antibiotic ca şi metodă de prevenire sau tratament, decât în cazul în care se constată şi o infecţie bacteriană.

6. Curăţaţi toate suprafeţele cu dezinfectanti pe bază de clor sau alcool

Dezinfectanţii chimici ce pot ucide noul coronavirus (Covid-19), sunt dezinfectanţi ce conţin, clor, înnălbitori, solvent, etanol de 75%, acid paracetic şi cloroform. Medicul şi farmacistul dumneavoastră vor şti ce să recomande.

7. Utilizaţi mască de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că sunteţi bolnav sau în cazul încare acordaţi asistenţă persoanelor bolnave

Organizaţia Mondială a Sănătăţii, recomandă folosirea măştii de protecţie doar în cazul în care suspectaţi că aţi fost contaminat cu noul coronavirus, şi prezentaţi simptome de tuse, strănut, sau în cazul in care acordaţi asistenţă unei persoane care este suspectă de a fi infectată cu noul coronavirus. (O călătorie recenta în China sau zonele in carantina din Europa, cu simptome respiratorii). UTILIZAREA MĂŞTII DE PROTECŢIE - ajută şi limitează răspândirea virusului dar trebuie să fie folosită împreună cu celelalte măsuri de igienă printre care spălarea mâinilor pentru cel puţin 20 de secunde. Nu este necesar a se folosi măşti de protecţie suprapuse una peste alta.

8. Sunaţi la 112 dacă aveţi febră, tuşiţi sau v-aţi întors din China sau zonele în carantină din Europa în ultimele 14 zile

Perioada de incubaţie a noului coronavirus, este cuprins intre 1 şi 14 zile. Daca v-aţi întors dintr-o călătorie din China sau din zonele aflate în carantină din Europa de mai puţin de 14 zile sau aţi intrat în contact cu persoane care s-au întors din China sau zonele in carantină din Europa de mai puţin 14 zile şi aveţi febră, tuşiţi, prezentaţi dificultate respiratorie, dureri musculare şi stări de oboseală, sunaţi la 112 pentru a primi informaţii necesare. Purtaţi mască de protecţie dacă intraţi în contact cu alte persoane, folosiţi şerveţele de unică folosinţă şi spălaţi bine mâinile.

Alte informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID -19 (coronavirus):

La nivelul Institutului Naţional de Sănătate Publică din subordinea Ministerului Sănătăţii a fost operaţionalizată linia TELVERDE destinată cetăţenilor care doresc informaţii legate de prevenirea infectării cu virusul COVID -19 (coronavirus).

Cetăţenii care doresc informaţii suplimentare despre situaţiile legate de COVID -19 pot apela numărul 0800800358.

Rugăm cetăţenii să apeleze numărul unic de urgenţă 112 doar pentru situaţii de urgenţă, iar pentru solicitarea de informaţii să apeleze linia TELVERDE.

Programul de funcţionare al liniei verde este zilnic, între orele 08.00 şi 23.00, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică.

La această linie telefonică pot fi solicitate informaţii despre modul în care se manifestă virusul, modalităţi de prevenire a îmbolnăvirii şi alte detalii legate de conduita preventivă.

Reiterăm faptul că linia telefonică TELVERDE este dedicată strict pentru informarea cetăţenilor şi nu este un număr de urgenţă!

Conform Ordinul ministrului Sănătăţii, măsura de carantină se instituie pentru toate persoanele asimptomatice care se întorc din zonele cu transmitere comunitară extinsă. Carantina va dura o perioadă de 14 zile şi va fi organizată în spaţii special amenajate.

De asemenea, persoanele care au călătorit în ultimele 14 zile în localităţi din zonele afectate de COVID-19, altele decât cele cu transmitere comunitară extinsă, se vor autoizola la domiciliu 14 zile, timp în care vor fi monitorizate de către direcţiile de sănătate publică şi prin intermediul medicului de familie. Măsura se aplică şi membrilor de familie care locuiesc la acelaşi domiciliu.

Persoanelor aflate în autoizolare la domiciliu li se vor pune la dispoziţie informaţii detaliate referitoare la măsurile de igienă individuală ce trebuie respectate în caz de epidemie.

Lista zonelor cu transmitere comunitară extinsă şi a celor afectate este disponibilă pe site-ul https://www.cnscbt.ro/index.php/1435-lista-zonelor-cu-transmitere-comunitara-extinsa-si-a-altor-zone-afectate-de-covid-19-actualizare-26-02-2020 şi se actualizează de câte ori este nevoie.

Definiţia de caz pentru infecţia COVID-19 este postată la adresa https://www.cnscbt.ro/index.php/1436-definitia-de-caz-covid-19-actualizare-26-02-2020 şi se actualizează ori de câte ori este nevoie.

Până în prezent, persoanele care vin din China continentală-Provincia Hubei (inclusiv oraşul Wuhan), oraşele Wenzhou, Hangzhou, Ningbo.Taizhou din Provincia Zhejiang sau din una din cele 12 localităţi din Italia intră în carantină timp de 14 zile, în spaţii special destinate în acest scop, imediat după revenirea în România.

De asemenea, persoanele din alte provincii/oraşe din China continentală şi din alte localităţi din Regiunile Lombardia şi Veneto intră în auto-izolare la domiciliu, timp de 14 zile, imediat după revenirea în România.

Carantină:

La intrarea în carantină se efectuează un test pentru COVID-19 persoanelor asimptomatice venite din zonele afectate.

Pe timpul carantinării persoanelor carantinate li se vor cere, de către personalul DSP Hunedoara date privitoare la starea de sănătate. în funcţie de datele primite reprezentantul DSP din CISU va stabili măsurile care vor trebui urmate şi le va transmite Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Inspectoratului de Poliţie Judeţean, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean, Serviciului de Ambulanţă Judeţean, unităţilor sanitare cu paturi şi medicilor de familie, după caz.

Persoanele pentru care se stabileşte măsura de carantinare în spaţiile special amenajate sau izolare la domiciliu au dreptul la concediu medical conform O.U.G. nr.158 / 2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, cu modificările şi completările ulterioare.

Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara ia zilnic legătura telefonic, prin ofiţerul de serviciu, cu persoanele izolate la domiciliu, pentru a monitoriza starea lor de sănătate. Aceste date se transmit zilnic la Ministerul Sănătăţii, la CNSBP Timişoara şi Instituţiei Prefectului.

Medicii de familie asigură monitorizarea, în caz de nevoie, a persoanelor izolate care se află pe listele lor de pacienţi şi eliberarea concediilor medicale în caz de izolare.

Nerespectarea obligaţiilor privind izolarea la domiciliu poate constitui o încălcare a legislaţiei penale sau contravenţionale care reglementează domeniul sănătăţii publice.

Cetăţenii pot solicita sprijinul în vederea asigurării alimentaţiei necesare şi a altor necesităţi de trai, pe perioada izolării la domiciliu, aceste servicii vor fi asigurate de către unităţile administrativ-teritoriale pe raza cărora au domiciliul respectivii cetăţeni, sub supravegherea reprezentanţilor Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara şi Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Hunedoara.

Persoanele simptomatice care întrunesc criteriile definiţiei de caz şi care se prezintă la o unitate sanitară, rămân în această unitate, în izolare, li se recoltează o probă biologică, care va fi transportată la cel mai apropiat centru de testare în regim de urgenţă. în cazul în care testul este pozitiv, pacientul va fi transferat la cea mai apropiată secţie / spital de boli infecţioase.

Ieşirea din carantină după o perioadă de 14 zile, cât şi la externarea din spital dacă pacientul este clinic sănătos se va face după înregistrarea a 2 teste negative pentru COVID-19 efectuate la un interval minim de 24 ore.

Recomandări pentru călătorii:

- spălarea frecventă a mâinilor, în special după contact direct cu persoanele bolnave sau cu obiectele acestora;

- acoperirea nasului şi a gurii în timpul tusei şi a strănutului, cu un şerveţel sau cu pliul cotului şi contactarea medicului sau a autorităţilor naţionale de sănătate în caz de simptome de infecţie respiratorie acută;

- evitarea contactului direct şi neprotejat cu animale vii şi cu suprafeţele aflate în contact cu animalele, atunci când mergeţi la pieţele cu animale vii aflate în zonele în care au fost înregistrate cazuri de CORONAVIRUS nou;

- evitarea consumului de produse animale crude sau gătite foarte puţin. Carnea crudă, laptele crud (nefiert) şi organele crude trebuie manevrate cu grijă, pentru a evita contaminarea cu alimentele gătite.

Suplimentar, în funcţie de situaţia epidemiologică, se vor dispune măsuri de „distanţare socială", cum ar fi evitarea aglomeraţiilor, promovarea muncii la distanţă sau a teleconferinţelor.

Numerele de telefon puse la dispoziţie de Comitetul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Hunedoara, prin DSP Hunedoara, pot fi apelate 24 de ore din 24.

Acestea sunt: 0254225242 şi 0768193639.

 

 *    *   *

 

 MĂSURI DE URGENŢĂ

PENTRU PREVENIREA INFECŢIILOR CU CORONAVIRUS COVID-19

LA MUZEUL CIVILIZAŢIEI DACICE ŞI ROMANE

 

 

Având în vedere Hotărârea nr.4/2020 privind aprobarea Planului de măsuri pentru gestionarea infecţiilor cu CORONAVIRUS COVID-19 pe teritoriul judeţului Hunedoara, a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la sediul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane şi la secţiile din teritoriu vor fi luate următoarele măsuri:

- Vor fi informaţi toţi angajaţii în legătură cu recomandările de urgenţă pentru prevenirea infecţiilor cu CORONAVIRUS COVID - 19. Informarea se va face individual, în scris, pe adresa de e-mail, afişare pe pagina principală a site-ului muzeului şi prin afişare la sediile instituţiei, în locuri vizibile.

- Personalul firmei de curăţenie va dezinfecta zilnic, înaintea începerii programului de lucru suprafaţa clanţelor, balustradelor,grupurile sanitare.

- O dată pe săptămână situaţia va fi evaluată de lucrătorul desemnat, reprezentantul angajatorului şi reprezentanţii lucrătorilor şi va fi emis un proces verbal de evaluare (cazuri de îmbolnăviri, situaţia prezenţei materialelor pentru dezinfectare).Conducătorii locurilor de muncă au obligaţia ca la sfârşit de săptămână să redacteze şi să trimită o situaţie a modului în care au fost aplicate măsurile de urgenţă, precum şi propuneri pentru îmbunătăţirea lor.

- Se vor pune la dispoziţia angajaţilor dezinfectanţi şi materiale igienico-sanitare (Legea 319/2006, Art 15).

- În locurile de muncă unde toaleta este în curte se va urmări să existe în permanenţă săpun şi apă în rezervoare.

- Nu se va asigura ghidaj vizitatorilor care prezintă semne de boală (tuse, strănut).

- Pentru cazurile de suspiciune privind semnele de boală va fi anunţat lucrătorul desemnat , Morar Anca (tel. 0722 439 085), care va apela în cazuri excepţionale la serviciile Direcţiei de Sănătate Publică.

- Lucrătorul desemnat va discuta în mod individual cu angajaţii care prezintă semne de viroză respiratorie pentru a se prezenta la medic.

- În ceea ce priveşte contractele cu beneficiarii, conducerea instituţiei, în baza unei informări venite de la personalul de specialitate, va notifica beneficiarul să înlăture orice factori de risc care ar putea să pună în pericol sănătatea angajaţilor.

 

ÎNTOCMIT,

LUCRĂTOR DESEMNAT

MORAR ANCA