Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

„Școala de vară de restaurare”, ediția a-VI-a, 6 - 11 iunie 2023

EVENIMENTE
afis_restaurare_2023
Data: Marți, 06 Iunie 2023 09:00 - Duminică, 11 Iunie 2023 09:18

Locație: Deva - Palatul Magna Curia  |  Oraș: Deva

 

COMUNICAT DE PRESĂ

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu Liceul de Arte „Sigismund Toduța” organizează începând cu data de 06.06.2023 ora 10.00 la sediul Muzeului Civilizației Dacice și Romane „Școala de vară de restaurare”, ediția a-VI-a.

Vor fi prezente 2 grupe de elevi de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” – clase de ceramică (clasa X și XI), coordonați de prof. Ana Iancu și prof. Bocșe Daniel, iar acțiunea se desfășoară pe o perioadă de 6 zile în laboratoarele MCDR Deva. S-a decis ca activitatea propriu-zisă să fie împărțită pe trei paliere: prezentare teoretică a procesului de restaurare pe suport metal, ceramică, sticlă şi hârtie, realizată de experţi în domeniu; demonstraţii practice ale procesului de restaurare; acţiune interactivă unde participanţii vor putea realiza sub îndrumarea specialiştilor diverse operaţiuni de restaurare. Ultima zi va fi dedicată expunerii obiectelor, jurizarea şi acordarea de diplome şi premii participanţilor. Menţionăm că toate intervenţiile vor fi efectuate pe material anorganic comun, nefiind afectat patrimoniul mobil al instituţiei.

Considerăm că restaurarea patrimoniului cultural se regăsește printre principalele funcţii ale muzeului dat fiind rolul său foarte important la nivel naţional în salvarea și ocrotirea acestuia, însă această specializare nu este suficient mediatizată.

Specialiştii MCDR Deva, dintre care 4 experţi atestaţi de către Ministerul Culturii, susţin o muncă laborioasă pentru protejarea şi valorificarea patrimoniului mobil. În laboratoarele instituției intră o cantitate imensă de material arheologic provenit din săpăturile arheologice, asupra căreia se intervine cu mijloace adecvate pentru îndepărtarea și stoparea degradărilor de orice natură. De asemenea în urma procesului de restaurare, multe obiecte de patrimoniu își recapătă pe cât posibil forma și starea inițială. Acestea pot fi cercetate și expuse publicului.

În cadrul acestei acţiuni, modalitatea de desfășurare va fi una interactivă, rolul specialiștilor fiind acela de a furniza informații utile generale și la obiect celor ce doresc să știe cât mai multe despre restaurarea și conservarea patrimoniului mobil. În cazul nostru, dorim ca elevii care participă în mod direct să acumuleze cunoștințe teoretice și practice despre această specializare și de ce nu, să devină viitori restauratori. Acest eveniment face parte dintr-o campanie de promovare si mediatizare a modului în care trebuie păstrat , ocrotit şi respectat patrimoniul cultural național pentru a fi transmis generaţiilor viitoare.

Ioana Popițiu – expert restaurator metal-ceramică, Șef Serviciu Restaurare - Investigații, Conservare

 

 

 

 

 

 

Adresă
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 39, Strada 1 Decembrie 1918, Centrul Vechi, Deva, Hunedoara, 330005

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com