Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

UNDER_HISTORY, anul III - muzică live, ateliere experimentale, body painting, instalații vizuale, reconstrucții și animații 3D!

EVENIMENTE
instapost-23ok
Data: Sâmbătă, 27 Mai 2023 18:00 - Duminică, 28 Mai 2023 23:00

Locație: Deva - Palatul Magna Curia  |  Oraș: Deva

 

 Comunicat de presă

 

UNDER_HISTORY, EDIȚIA III

în acest weekend la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva

 

Evenimentul Under_History se întoarce cu a treia ediție în acest weekend, 27 și 28 mai, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

 Începând cu ora 18.00, publicul este invitat să descopere istoria tatuajului prin mijloace inedite: de la ateliere interactive, și animații 3D, la instalații vizuale și muzică live. Intrarea la eveniment este liberă.

Ediția cu numărul trei a Under_History pune sub reflector istoria tatuajului, cea mai cunoscută tehnică de modificare corporală din toate timpurile, originară încă de la începuturile umanității. De la linii și puncte, la desene elaborate, tatuajul a purtat dintotdeauna semnificații aparte. Mereu însoțit de o poveste, istoria tatuajului ascunde de fapt și istoria credințelor și obiceiurilor noastre.

În cadrul evenimentului, publicul este invitat să participe la diferite ateliere. Călătoria începe cu Atelierul de Arheologie Experimentală, despre tehnica Tatuajului Arhaic, condus de dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva. Marius Barbu este printre puținii cercetători care se ocupă cu arheologia experimentală în România. În cadrul evenimentului Under_History III acesta va realiza replici după instrumente arhaice de tatuat, va pregăti pigmentul pentru tatuaj și va reda modele de tatuaje specifice perioadelor străvechi. 

În paralel cu atelierul de tatuaj arhaic, Under_History pregătește un Atelier Demonstrativ de Tatuaj Contemporan. Coordonat de artista Raluca Păsculescu din Deva, în cadrul acestui atelier, veți putea explora tehnicile contemporane de tatuaj. De la pregătirea uneltelor de tatuat și a suprafeței, la demonstrarea tehnicilor de tatuat folosite în zilele noastre, publicul va avea ocazia să testeze tehnica tatuajului și chiar să traseze primele linii și puncte.

În cadrul Under_History III, publicul va avea ocazia chiar să testeze practica tatuajului în cadrul atelierului de body painting, cu tatuaje temporare, coordonat de dr. Cristina Mitar, arheolog, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva. Atelierul fiind compus din două elemente, publicul va putea alege între testarea modelelor de tatuaje arhaice, cu motive tribale prin tehnica body painting sau va putea opta pentru modele de tatuaj contemporan aplicate prin tehnica water tattoo.

Noile media însoțesc experiența Under_History III. În cadrul evenimentului dr.fiz. Laurențiu Angheluță va prezenta o serie de reconstrucții 3D și animații ale celor două mumii tatuate descoperite pe teritoriul Europei: Ötzi, the IceMan și Prințesa de la Ukok. De asemenea, colectivele Astronaut Kru și duaR vor proiecta pe lapidarul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane imagini cu tatuaje contemporane realizate de artiștii tatuatori Raluca Păsculescu (Deva) și Robert (JackArt Tattoo București).

Evenimentul va fi completat de muzică live, alături de ROA și Șuie Paparude, două dintre cele mai prolifice trupe de muzică electronică din România, de artiști locali recunoscuți, precum Mofo și Pietonu, dar și de un proiect muzical electronic inedit, Voloka Soundsystem.

 

 

Mulțumim sponsorilor: Bistro Aventura și Cozy Corner

 Photo credit:

Ovidiu Muntean, Mihai Casian Drăgoi, Denșorean Bogdan Dragoș, Pleşa Matias, GO Hunedoara

Vă mulțumim!!!

 

*   *   *

 

UNDER_HISTORY, anul III !!!

27-28 Mai 2023

Ora 18.00-23.00

 

MUZICĂ LIVE, ATELIERE EXPERIMENTALE, BODY PAINTING, INSTALAȚII VIZUALE, RECONSTRUCȚII ȘI ANIMAȚII 3D!

 

Un nou capitol despre credințe, concepte, legi nevăzute și nescrise ce au alcătuit viziunea și percepția socială a omului, de-a lungul evoluției sale.

TIMP DE DOUĂ ZILE, va fi spusă povestea TATUAJULUI, cea mai cunoscută modificare corporală din toate timpurile, originar încă de la începuturile umanității, manifestare spirituală, artistică și culturală larg răspândită la toate comunitățile, din aproape întreaga lume. Tatuajul a avut, în evoluția sa, diverse forme (de la linii și puncte, la desene elaborate), diferite semnificații (medicină incipientă, statut individual, vârstă, sex, poziție socială, apartenență etnică și de grup, simbol de protecție, marcaj al marginalilor sociali), fiind perceput diferit de la o perioadă istorică la alta (de la semn de noblețe, prestigiu, la stigmă). Tatuajul a spus și spune o poveste, mereu alta, fiind, fără îndoială, reflexia trăsăturilor sociale specifice diferitelor momente din istorie create și trăite de om.

ATELIER ARHEOLOGIE EXPERIMENTALĂ TATUAJ ARHAIC - arheolog, dr. Marius Barbu, MCDR Deva;

ATELIER DEMONSTRATIV TATUAJ CONTEMPORAN - artist Raluca Păsculescu, Deva;

INSTALȚII VIZUALE ȘI DE REALITATE AUGMENTATĂ - Astronaut KRU Soundsystem și duaR, în cadrul cărora vor fi proiectate imagini cu tatuaje contemporane realizate de artist Raluca Păsculescu (Deva) și artist tatuator Robert (JackArt Tattoo București);

RECONSTRUCȚII 3D ȘI ANIMAȚII ale celor două mumii descoperite pe teritoriul Europei, ambele tatuate : Ötzi, the IceMan (epoca bronzului) și Prințesa de la Ukok (prima epocă a fierului, civilizație scitică) - dr.fiz. Laurențiu Angheluță (București);

ATELIERE DE BODY PAINTING SI TATUAJE TEMPORARE (Water tattoos)- Asociația Suport în Educație Hunedoara și Asociația FIBOO Fapte și Idei Bune Oriunde, Oricând, Deva;

 

MUZICĂ LIVE:

Invitați speciali: ROA, ȘUIE PAPARUDE

Pietonu, Mofo, Voloka SoundSystem

 

SONORIZARE ȘI SCENO-TEHNICĂ: Astronaut KRU Soundsystem

GRAFICĂ EVENIMENT: artist Andrei Drăgan (@LUX)

Parteneri: @Deva 360˚, OrthoCaffe

 

INTRAREA LIBERĂ!!!!

 

*   *   *

 

Ce vă așteaptă la Under_History III?

 

Arta tatuajului are o istorie îndelungată, iar UnderHistory III vă invită să explorați această manifestare culturală răspândită la nivel global, care a fascinat și intimidat deopotrivă omul.

Această călătorie începe cu Atelierul de Arheologie Experimentală, despre tehnica Tatuajului Arhaic, condus de dr. Marius Barbu, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva.

Marius Barbu este printre puținii cercetători care se ocupă cu arheologia experimentală în România. Interesul pentru această ramură a arheologiei a început prin cioplitul rocilor și confecționarea de unelte din piatră specifice preistoriei. A continuat cu manufacturarea vaselor din lut, prelucrarea osului și cornului și fierărie (realizând replici după arme dacice și romane).

În cadrul evenimentului UnderHistory III acesta:

- va realiza replici după instrumente arhaice de tatuat, folosind materiale precum os și piatră, și bazându-se pe tehnici de prelucrare străvechi;

- va pregăti pigmentul pentru tatuaj, conform unor rețete arhaice, în vase prelucrate după metode preistorice;

- va reda modele de tatuaje specifice perioadelor străvechi.

Publicul este invitat să experimenteze cu aceste tehnici sub coordonarea arheologului și să descopere secretele artei tatuajului arhaic.

Începând cu ora 18.00, în 27 și 28 mai 2023, UnderHistory vă invită să explorați în mod tactil și practic istoria.

Intrarea este liberă!!!

 

*   *   *

 

Under_History III este și despre modul în care trecutul influențează prezentul. În paralel cu atelierul de tatuaj arhaic, Under_History vă pregătește un Atelier Demonstrativ de Tatuaj Contemporan.

Coordonat de artista Raluca Pasculescu din Deva, în cadrul acestui atelier, veți putea explora tehnicile contemporane de tatuaj. De la pregătirea uneltelor de tatuat, și a suprafeței (aici fiind folosite o serie de suporturi de piele falsă care mimează fidel pielea umană), la demonstrarea tehnicilor de tatuat folosite în zilele noastre, publicul va avea ocazia să testeze tehnica tatuajului, și chiar să traseze primele linii și puncte.

Arta Ralucăi s-a născut odată cu ea, aceasta evoluând de la cărțile de colorat ale copilăriei, la icoane pe sticlă, modelat și sculptat, iar mai apoi la noile tehnici din cadrul secției de Grafică Publicitară. A continuat cu gravuri pe sticlă, metal, iar de 16 ani încoace este artist tatuator.

Cu o preferință orientată spre desen în detrimentul copierii schițelor prestabilite, practica Ralucăi este puternic marcată de culoare și figuri animate, ce transmit o libertate a spiritului cu fiecare punct.

Alăturați-vă atelierului de tatuaj contemporan în 27 și 28 mai, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

Intrarea este liberă!

 

*   *   *

 

Explorarea istoriei poate deveni mult mai fascinantă cu ajutorul noilor tehnologii.

Dr.fiz. Laurențiu Angheluță cultivă o pasiune pentru noile tehnologii și cercetează modul în care acestea pot îmbunătăți viața oamenilor și facilita munca, în special în domeniul patrimoniului cultural.

Laurențiu a absolvit Facultatea de Fizică-Informatică din cadrul UVT Timișoara și a obținut doctoratul în fizică la București. De-a lungul ultimilor 17 ani, a adus o contribuție semnificativă cercetării științifice, dezvoltând metode inovatoare pentru conservarea și restaurarea patrimoniului.

În ultimii ani, și-a concentrat atenția asupra digitizării 3D a elementelor de patrimoniu și arheologie, în paralel cu reconstrucțiile virtuale 3D ale bunurilor de patrimoniu dispărute sau avariate, reconstrucții bazate pe dovezi științifice.

În cadrul evenimentului Under_History III, acesta va prezenta o serie de reconstrucții 3D și animații ale celor două mumii tatuate descoperite pe teritoriul Europei:

- Ötzi, the IceMan - datând din Epoca Bronzului, Ötzi este cea mai străveche mumie descoperită în Europa, având în total 61 de tatuaje;

- Prințesa de la Ukok - datând din prima Epocă a Fierului, arheologii au descoperit pe pielea acesteia urmele unui tatuaj cu un cerb pe unul dintre umeri, și un altul pe încheietura mâinii și pe degetul mare.

Descoperiți povestea acestor artefacte și nu numai la Under_History III, în 27 și 28 mai!

Intrarea este liberă!

 

 *   *   *

Cea mai bună metodă de a învăța este prin experiment!

Astfel, în cadrul Under_History III veți avea ocazia de a experimenta arta tatuajului fără angajamentul pe termen lung – prin atelierul de body painting și tatuaje temporare. Aplicate pe bază de apă, tatuajele temporare nu lasă nicio urmă pe termen lung, oferind în schimb oportunitatea de a testa această formă de manifestare creativă.

Atelierul fiind compus din două elemente, publicul va putea alege între testarea modelelor de tatuaje arhaice, cu motive tribale prin tehnica body painting sau va putea opta pentru modele de tatuaj contemporan aplicate prin tehnica water tattoo.

Atelierul este coordonat de către dr. Cristina Mitar, arheolog la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, alături de Asociația Suport în Educație Hunedoara și Asociația FIBOO Fapte și Idei Bune Oriunde, Oricând, Deva.

Asociația FIBOO susține cu tărie promovarea unei atitudini pozitive în societatea civilă, și egalitatea de drepturi și șanse. Prin proiectele sale încurajează voluntariatul și susține principiile ecologice. Mari iubitori ai naturii, membrii asociației desfășoară multe activități în natură și în aer liber și implică vârste diferite de participanți, în speranța conștientizării problemelor ecologice din spațiul în care aceștia trăiesc.

Vino la Under_History III și trăiește o frântură de istorie chiar pe pielea ta!

În 27 și 28 mai, în curtea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, intrarea este liberă!

  

*   *   *

 

Cu Șuie Paparude ne întâlnim, duminică, la Under_History, la Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

O trupă pe care am asculta-o „încă de la soundcheck”, Șuie Paparude nu mai are nevoie de nici o prezentare pe scena de muzică electronică autohtonă.

Dar puțină istorie nu a stricat niciodată…

Șuie Paparude este înființată în 1992, iar în toamna anului 1993 are loc lansarea oficială a trupei compusă din Mihai Câmpineanu (Michi), Mihai Dobre (Dobrică), Victor Ghica, Răzvan Mateescu și Horia Avram. Trupa abordează un stil alternative-new-wave.

Un an mai târziu trupa se reduce la doi membri - Michi si Dobrică - cei doi abordând un nou stil, cu aer industrial. După o serie de concerte și multe mâini ridicate în aer, trupei se alătură și Dj Vasile pentru scurt timp în 1995. Împreună lansează primul album.

Urmează albumele Salvează-te, maxi-single-ul Musca, Urban, Atac la Persoane - când Cezar Stănciulescu (Junkyard) se alătură formației. Urmează douăzeci ani încărcați de concerte, festivaluri, alte patru albume și multe amintiri de pe dancefloor.

Șuie Paparude înseamnă: Michi, Dobrică, Junkyard.

Iar duminică seară dansăm împreună pe-un sunet ce ajunge din difuzoare până-n sânge la Under_History III.

Intrarea este liberă!

 

*   *   *

 

Under_History III este acel moment din an când istoria iese la suprafață și se întâlnește aici cu noile media, cu muzica, cu inovația tehnologică și astfel capătă noi înțelesuri pentru toți.

De aceea, Under_History III este contextul perfect pentru primul performance Voloka Soundsystem la Deva.

Proiectul Voloka Soundsystem a început acum 5 ani cu lansarea Primului EP, Sirius Halo. Producția muzicală le aparține lui Cristin Negriuc și Alex Dobrin, sound-ul produs fiind unul ce apropie nuanțe de UK garage cu Breakbeat, dar si muzică Electro Dub.

Duminică la Under_History III îi putem asculta live.

Intrarea este liberă!

 

 *  *   *

 

Istoria revine la viață la Under_History III prin instalații vizuale de mari dimensiuni și de realitate augmentată.

Astronaut Kru și duaR vor proiecta pe lapidarul Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane imagini cu tatuaje contemporane realizate de artiștii tatuatori Raluca Păsculescu (Deva) și Robert (JackArt Tattoo București).

Duo-ul de artiști vizuali numit duaR captivează audiența cu abordarea lor de video mapping și compoziție, cu un ochi ascuțit pentru detalii și o înțelegere profundă a puterii luminii și a culorii, duaR creează experiențe captivante care implică simțurile.

Astronaut Kru este un colectiv interdisciplinar de artiști care activează de mai bine de 15 ani la intersecția dintre muzica electronică și artele vizuale și noile media.

În cadrul Under_History III, prin tehnicile noile media, vor proiecta creații de tatuaj contemporan ale artiștilor tatuatori Robert și Raluca Păsculescu.

Intrarea este liberă!

 

 

 

Adresă
Muzeul Civilizației Dacice și Romane, 39, Strada 1 Decembrie 1918, Centrul Vechi, Deva, Hunedoara, 330005

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com