Ziua Internațională a Patrimoniului Cultural Imaterial: Profesorul Mircea Lac, TEZAUR UMAN VIU, meșter în prelucrarea lemnului și a metalelor
Locație: Palatul Magna Curia | Oraș: Deva
Cu ocazia Zilei Internaționale a Patrimoniului Cultural Imaterial, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara și în parteneriat cu Centrul de Cultură și Artă al Județului Hunedoara, organizează evenimentul: „Profesorul Mircea Lac, TEZAUR UMAN VIU, Meșter în prelucrarea lemnului și a metalelor”.
Meșter și dascăl de mare valoare culturală, aflat de peste 40 de ani în slujba păstrării și promovării artei și meșteșugurilor străvechi, Mircea Lac este purtător de excepție a unor modele culturale tradiționale. Meșterul Lac sculptează în lemn și metal, cercetează și predă tradiții de peste 50 de ani și cunoaște 15 meșteșuguri populare, multe dintre ele readuse la viață de el.
În prezent este singurul meșter care stăpânește cu desăvârșire meșteșugurile milenare pădurenești ale legării lemnului în cositor, ale confecționării tiparelor de piatră pentru turnat „zimții de balț”, cataramele și pandantivele din cositor, cât și confecționarea podoabelor ce înnobilează costumul pădurenesc al femeilor („lanțuri cu ciorcoloț, lanțuri în scărică, lanțuri cu chei și inele, lanțuri șerpești, balț cingătoare și balț pe chici”). De asemenea este singurul meșter care mai confecționează, după tehnici originale și cu materiale autentice, celebrele obiecte ceremoniale ale nunții pădurenești: „șocanul de nuntă” și „bâtul de nănașă”. Profesorul Mircea Lac este o adevărată enciclopedie în ceea ce priveşte arta populară – lucrează pe mai multe materiale – pe sticlă, piatră, metal, os, textile, dar preferă lemnul.
Prin organizarea acestui eveniment se urmărește în principal conservarea şi transmiterea valorilor morale, artistice şi tehnice ale comunităţii locale, ale patrimoniului cultural naţional şi universal; păstrarea şi cultivarea specificului zonal; stimularea creativităţii şi talentului; revitalizarea şi promovarea meseriilor şi îndeletnicirilor tradiţionale şi susţinerea celor care le practică (meşteri populari şi mici meseriaşi etc.); cultivarea valorilor şi autenticităţii creaţiei populare.
Conform definiției UNESCO, un tezaur uman viu, cum e și Mircea Lac, e o persoană cu aptitudini și cunoștințe numeroase, care poate să reproducă sau să creeze anumite elemente ale patrimoniului cultural imaterial.
Vă așteptăm cu drag în data de 14 noiembrie 2024, ora 11.00, în Sala Șemineului din Palatul Magna Curia.
Webpage dedicat Zilei Internaționale a Patrimoniului Cultural Imaterial:
https://ich.unesco.org/en/international-day-of-intangible-cultural-heritage-01363
Sursa foto: https://www.replicahd.ro/profesorul-mircea-lac-tezaur-viu-al-omenirii-hunedoara/