Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

Manifestarea „Iancu în spirala timpului” - tema „Avram Iancu în creația scriitorilor brădeni”

EVENIMENTE
2024-06-19-Brad
Data: Miercuri, 19 Iunie 2024 12:00

Locație: Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad  |  Oraș: Brad

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, instituție de cultură aflată în subordinea Consiliului Județean Hunedoara, în parteneriat cu membrii Clubului „Dialogul artelor” din Brad, organizează miercuri, 19 iunie 2024, ora 12, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie din Brad, manifestarea cu titlul „Iancu în spirala timpului”, ca un omagiu adus eroului la împlinirea a 200 de ani de la naștere.

Manifestarea se va desfășura sub forma unei șezători literare cu tema „Avram Iancu în creația scriitorilor brădeni”. Figura eroului a apărut mereu, de-a lungul timpului, în creația lirică dar și în proza acestor creatori, pentru că în Zarand, oamenii l-au privit pe Avram Iancu ca pe un viteaz fără seamăn, ca pe un comandant luminat, l-au iubit așa cum îți iubești propriul fiu și l-au adorat ca pe o icoană sfântă. Da, chipul său a stat zeci de ani în casele din Țara Zarandului, aninat în colțul icoanei în fața căreia moțul își spunea rugăciunile de fiecare zi.

Avram Iancu este și va rămâne o figură unică în panoplia de personalități a nației române. Un erou-tragic, un erou-martir. Cu o inteligență sclipitoare și un spirit al dreptății unic, cu o iubire de neam împinsă până la sacrificiul de sine și o demnitate zdrobitoare pentru adversarii săi, cu o frumusețe spirituală demnă de un sfânt, Avram Iancu este un model și un stindard sub care se vor aduna mereu toți cei care simt românește.

La manifestare vor lua parte și elevi ai Școlii Gimnaziale „Mircea Sîntimbreanu” din Brad, însoțiți de doamna profesoară învățământ primar Nadina Guga, care vor prezenta, la rândul lor, propriile creații dedicate eroului Avram Iancu.

  

*   *   *   

De-a lungul timpului, Avram Iancu a apărut mereu în creația lirică dar și în proza scriitorilor brădeni, pentru că, în Zarand, oamenii l-au privit pe Iancu ca pe un viteaz fără seamăn, ca pe un comandant luminat, l-au iubit așa cum îți iubești propriul fiu, și l-au adorat ca pe o icoană sfântă. Chipul său a stat zeci de ani în casele din Țara Zarandului, aninat în  colțul icoanei în fața căreia moțul își spunea rugăciunile de fiecare zi.

La Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, Avram Iancu a fost omagiat la 200 de ani de la naștere, de toți cei care au participat la manifestarea cu titlul „Iancu în spirala timpului”.

Au citit din creațiile proprii dedicate eroului, următorii scriitori brădeni: Nicu Crepcia, Ileana Cornelia Neaga, Florin Faur, Cornelia Marta (Maria Oprea), Mărtica Roșca, Letiția Jula, Salvina Pașca, Monica Dușan, precum și elevii Școlii Gimnaziale „Mircea Sântimbreanu” Brad, coordonați de doamna profesoară Nadina Guga.

Profesor dr. în istorie, Mirela Crâsnic, a prezentat lucrarea lui Silviu Dragomir „Avram Iancu O viață de erou”, iar Adam Adriana, custode al Expoziției de Istorie Locală și Etnografie Brad a vorbit despre „Nicolae Begnescu – fapte și momente ale istoriei”.

Au înveselit atmosfera și au bucurat asistența cântecele patriotice interpretate de elevele Maria Magdalena Stânga, Antonia și Alexandra Steeg, iar cântecul de tulnic al Lucicăi Ștefan ne-a întors în timp, transportându-ne în mijlocul tumultului Revoluției de la 1848-1849.

Cu adâncă reverență mulțumesc tuturor participanților la această manifestare dedicată eroului Avram Iancu.” (Monica Dușan, muzeograf)

 

Sursa foto: https://www.facebook.com/furbacher.andrei

 

 

 

Adresă
Muzeul de Etnografie și Artă Populară Zărăndeană, 2, Strada Cloșca, Brad, Hunedoara, 335200

 

Hartă


  • muzeucdr.deva@gmail.com