Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

LECȚIE DEMONSTRATIVĂ LA EXPOZIȚIA DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE BRAD

LECȚIE DEMONSTRATIVĂ LA EXPOZIȚIA DE ISTORIE LOCALĂ ȘI ETNOGRAFIE BRAD

Lecție demonstrativă la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad

Vineri, 11 februarie 2022, la Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad, domnul profesor Florin Ștefan a susținut o lecție demonstrativă, pentru clasa a X-a C a Liceului „Avram Iancu” din Brad, referitoare la identitatea etnografică a zonei Brad, în cadrul proiectului Erasmus.

Lecția s-a desfășurat ca un dialog interactiv între profesor, muzeograf și elevi. Discuțiile au vizat prezentarea vestigiilor datate încă din perioada de tranziție de la eneolitic la epoca bronzului, reprezentările grafice ale zeițelor de la Cârna și semnele incizate pe suprafața acestora, semne pe care le regăsim în arta noastră populară. Au mai fost explicați termenii de „cultură populară” și „cultură modernă”, de „folclor”, „etnografie” și „etnologie”.

O atenție specială s-a acordat hermeneuticii simbolurilor precreștine, evidențiindu-se ideea echilibrului dintre om și natură, respectiv dintre om și cosmos, idee relevată de prezența acestor semne pe costumele populare.

Ca aspect particular al lecției de istorie a culturii, menționăm icoanele pe sticlă realizate de meșterii țărani.

De asemenea, elevii au fotografiat exponatele reprezentative ale muzeului.

Monica Dușan, muzeograf, Expoziția de Istorie Locală și Etnografie Brad,

Secția de Istorie și Artă a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva

  • muzeucdr.deva@gmail.com