Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

ARHIVA

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

La Cetatea dacică de la Ardeu cercetarea continuă!

La Cetatea dacică de la Ardeu cercetarea continuă!

Am început cea de a doua etapă a cercetărilor de la Ardeu în acest an. În primele două zile desfășurăm activități cu zilieri și voluntari.

Vor fi prezenți și studenți din cadrul Universității de Vest din Timișoara, aflați în timpul practicii de specialitate.

  

Prima zi de practică studențească pe șantierul arheologic de la Ardeu a fost lungă... și încă nu s-a terminat ... continuă cu prezentări aplicate.

*

Seria prezentărilor pe șantierul de la Ardeu continuă seară de seară. Formarea competențelor de bază în domeniul arheologiei are la bază cunoștințe teoretice și practice.

*

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București organizează șantierul arheologic Ardeu-Cetățuie și în acest an! După o zi fierbinte dar fructuoasă pe șantier, învățăm de la Dr. Daniel Spânu câte ceva despre fibule, pornind de la cele descoperite la Poiana!

*

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva împreună cu Universitatea de Vest din Timișoara și Institutul de Arheologie Vasile Pârvan din București organizează în aceste zile cercetări la Ardeu.
Studenții timișoreni își formează competențele de bază în arheologie. Iar cercetarea evoluează pas cu pas.
Ne bucurăm și de vizita domnului Dan Ungureanu!

*   *    *

Să amintim comunității că și la Ardeu se găsește un monument plin de semnificații:

Unul dintre monumentele mai puţin cunoscute din judeţul Hunedoara este „Cetăţuia” de la Ardeu, un deal calcaros, situat într-o zonă binecuvântată cu peisaje decupate parcă din ilustraţiile unei cărţi cu poveşti, cu abrupturi şi chei, cu ape termale şi minerale. Istoria locuirii în zonă, dar şi pe culme, pe terasele şi la poalele dealului „Cetaţuie” se întinde pe mai multe milenii.

Uneori istoria a fost scrisă cu dalta, ciocanul şi securea, alteori cu spada şi cu lancea şi cel puţin în două mo­mente cronologice distincte, înălţimea a servit ca punct fortificat. Este vorba despre EPOCA REGATULUI DAC şi de EVUL MEDIU.

Timpul care s-a scurs a făcut ca urmele locuirilor succesive să se acopere de vege­taţie şi uitare şi poate că numai numele dealului - „Cetaţuie” sau „Cetăţeaua” mai aminteşte de gloria vremurilor trecute. În acelaşi timp, poate că poveştile despre comori şi urieşi spuse la gura sobei, iarna, de către bătrâni au mai păstrat câte ce­va din firul istoriei acestor locuri.

Surse și recomandări:

http://mcdr.ro/index.php/ro/santiere-sistematice/santiere-argeologice-sistematice/cetatea-ardeu

https://www.facebook.com/Cetatea.Ardeu/videos/1172664072764491/

http://www.ardeu.ro/

http://mcdr.ro/index.php/ro/expozitii-si-evenimente/arhiva-evenimente

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com