Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator
PALATUL "MAGNA CURIA"
CASTELUL „MAGNA CURIA”
MAGNA CURIA (Curtea mare) sau CASTELUL BETHLEN este monument de categoria A, aflat în Lista Monumentelor Istorice (HD-II-m-A-03225).
Prima menționare documentară a fost în anul 1590.
În perioada 1614-1618, când castelul a aparținut principelui Transilvaniei, Gabriel Bethlen și soției sale Susana, clădirea suferă modificări importante.
Guvernatorului Transilvaniei, Ioan Haller și soția sa Sofia Dániel transformă clădirea într-un Palat Baroc, la mijlocul secolului XVIII, acest nou aspect păstrându-se până azi.

B-dul 1 Decembrie Nr. 39, DEVA, HD, Tel: 0254 216 750; Fax: 0254 212 200, Email: muzeucdr.deva@gmail.com

Din universul costumelor populare românești regăsit în albume etnografice

Din universul costumelor populare românești regăsit în albume etnografice

 

Munca noastră, a muzeologilor este una complexă și diversă, implicând cercetare, conservare, organizare și promovare a patrimoniului cultural și totodată, considerăm că, avem un rol crucial în păstrarea și transmiterea moștenirii culturale către generațiile viitoare.

Zilele acestea, printre multe alte activități, răsfoim, cercetăm și interpretăm câteva albume etnografice cu costume populare românești, cusături pe ie și țesături. Ele ne duc cu gândul la vremurile de odinioară, la tradițiile noastre și ne ajută să ne conectăm cu rădăcinile noastre culturale.

Prin studierea detaliată a albumelor etnografice, încercăm să descifrăm secretele cusăturilor tradiționale, să identificăm tehnicile de țesut și să înțelegem simbolurile și semnificațiile acestora.

Așadar, azi dorim să vă împărtășim frumusețea acestor cusături și țesături, universul costumelor populare românești, cu bogăția lor de culori, motive și simboluri… oferindu-vă câteva fotografii din munca noastră de cercetare, până la o viitoare expoziție.

 

Marius Gabriel Rus, conservator

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com