- Data :
- Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid
Statuetă romană reprezentând-o pe Fortuna-Isis
Este ultima zi din săptămână și a venit rândul unui alt artefact din colecția muzeului devean să fie expus online. Azi, vă vorbim despre o minunată statuetă din bronz descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Este figurată Fortuna, divinitate capricioasă, aducând de cele mai multe ori norocul, provocând uneori și schimbări nefericite.
Zeița este îmbrăcată în chiton lung și himation. Peste părul aranjat în bucle largi și strâns într-un coc la baza gâtului sunt așezate o diademă în ornamentată cu un model incizat realizat în zig-zag și un modius cilindric. Judecând după poziția palmelor și gândindu-ne la analogii, putem presupune atributele cu care a fost dăruită: în mâna stângă cornul abundenței și în cea dreaptă cârma.
Piesa redă un tip iconografic sincretic, difuzat la nivelul întregului Imperiu, rezultat prin combinarea elementelor caracteristice celor două divinități, Fortuna și Isis.
La întoarcerea de la Madrid, statueta noastră își va relua locul în expoziția „Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane Deva”, care poate fi vizitată în continuare în Palatul Magna Curia.
Informații: dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane
Secția de Marketing și Relații cu Publicul
* * *
Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.
Printre artefactele aflate în patrimoniul muzeului nostru și expuse, temporar, la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.
Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.
Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.
Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.
Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.
* * *
Detalii despre expoziție:
https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...
https://www.facebook.com/MANArqueologico
https://www.youtube.com/channel/UC-8f...