- Data :
- Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid
Plăcuța votivă din aur (MCDR nr. inv. 34536) a fost descoperită la Geoagiu-Băi, în timpul săpăturilor de salvare care au debutat în anul 1986 în punctul numit Dâmbul romanilor. În acest loc au fost identificate băile termale antice de la Germisara. Cercetarea arheologică de aici a prilejuit găsirea și a altor obiecte cu caracter votiv dedicate divinităţilor care patronau apele termale – opt plăcuțe de aur, patru altare sau baze de statui – dar și a peste 600 de monede din argint şi bronz aruncate în bazin ca ofrande.
Piesa pe care o prezentăm azi este realizată în tehnica au repoussé, prin baterea unei foițe de aur pe o matriță de lemn. În jumătatea inferioară apare reprezentarea Dianei, după canonul iconografic clasic, întoarsă spre dreapta imaginii, însoțită de o căprioară. Zeița este redată într-o aedicula, compusă dintr-o bază simplă, două coloane torsadate și un acoperiș în două ape, decorat cu motive vegetale. La nivelul picioarelor este marcat în relief numele zeiței DIA(na). În câmpul lis al inscripției, aflat sub aedicula, este zgâriat, ulterior confecționării plăcuței, numele celei care a dedicat plăcuța: Corne/lia Mar/cellin(a).

Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
În colecțiile muzeului nostru există șapte plăcuțe votive de aur, toate descoperite la Germisara.
Temporar, două dintre ele se află la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.
Cinci dintre plăcuțele de aur de la Germisara pot fi admirate, în continuare, la Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, în cadrul expoziției „Obiecte de Tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice si Romane din Deva”.
* * *
Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva
* * *
Detalii despre expoziție:
https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...
https://www.facebook.com/MANArqueologico
https://www.youtube.com/channel/UC-8f...