Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2021

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

PILASTRU FUNERAR DIN ANDEZIT ROȘU DE MĂGURA UROIULUI, PRODUS AL CENTRULUI DE PIETRĂRIE DE LA MICIA

PILASTRU FUNERAR DIN ANDEZIT ROȘU DE MĂGURA UROIULUI, PRODUS AL CENTRULUI DE PIETRĂRIE DE LA MICIA

  • Data :  
  • Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă astăzi online, o altă piesă din patrimoniul său, aflată la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.

Pilastru funerar din andezit

Dacă ați fost în ultima vreme prin expoziția Lapidarium sigur ați remarcat că lipsește un monument. Ei bine, a plecat la Madrid. Temporar, firește! Este vorba de un pilastru funerar (nr. inv. 53757), realizat din andezit roșu de Măgura Uroiului, produs al centrului de pietrărie de la Micia. Pe fața principală a monumentului este redat un personaj masculin, defunctul, îmbrăcat în tunica peste care este așezată o mantie prinsă pe umărul drept cu o fibulă circulară.

Despre condiția sa de (fost) soldat vorbesc spatha, sabia lungă prinsă pe șoldul drept, și vergeaua din mâna dreaptă. În palma stângă, ridicată la piept, strânge un volumen (un papirus rulat). Pe celelalte două fețe ale pilastrului, secundare, sunt reprezentați doi cai, iar în registrele iconografice superioare sunt  figurate alte motive funerare consacrate: rozetele, ghirlanda și delfinii, palmierul și vița de vie.

Expoziția Lapidarium, din care face parte piesa noastră călătoare, poate fi vizitată în continuare! Monumentele din piatră, romane și nu numai, sunt expuse  în aer liber (cea mai mare parte din ele), în spatele palatului Magna Curia.

Informații: dr. Oana Tutilă, arheolog, Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

 

 *    *    *

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.

Printre artefactele aflate în patrimoniul muzeului nostru și expuse, temporar, la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

  

*   *   *

Detalii despre expoziție:

https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...

https://www.facebook.com/MANArqueologico

https://fb.watch/8CB1uF0M6T/

https://www.youtube.com/channel/UC-8f...

https://youtu.be/KsyygI35X1Q

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com