Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2021

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

MENADA DE LA ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA este expusă la MADRID

MENADA DE LA ULPIA TRAIANA SARMIZEGETUSA este expusă la MADRID

  • Data :  
  • Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid

MENADA  DE  LA  ULPIA  TRAIANA  SARMIZEGETUSA

Astăzi vă prezentăm o altă piesă spectaculoasă din colecția muzeului nostru, care se află, temporar, la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.

Aplica, descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa în primăvara anului 1995, face parte din colecția Secției de Arheologie Sarmizegetusa (nr. inv. 30119). Statueta din bronz aurit redă o menadă, personaj feminin din cortegiul zeului Dionysos.

Funcționalitatea piesei poate fi doar dedusă. Statueta ar fi putut fi aplicată pe umărul unui vas de tip krater, însă nu este exclus ca ea să fi împodobit o piesă de mobilier (cu siguranță, nu una comună), un altar portabil, o lectică pentru statui de cult sau, poate, un car alegoric ori unul mortuar.

? inf.: Dr. Oana Tutilă, arheolog

Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

După încheierea expoziției de la Madrid, statueta din bronz se va întoarce în expoziția de bază a Secției de Arheologie Sarmizegetusa.

 *   *   *

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epocă romană, la Expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.
 
Printre artefactele din patrimoniul muzeului nostru, ce sunt expuse la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.
 
Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.
 
Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România, urmând a fi deschisă începând cu data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.
 
Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din „Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.
 
Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.
 
 
? inf.: Dr. Oana Tutilă, arheolog

Secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva

 

*   *   *

Detalii despre expoziție:

https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...

https://www.facebook.com/MANArqueologico

https://fb.watch/8CB1uF0M6T/

https://www.youtube.com/channel/UC-8f...

https://youtu.be/KsyygI35X1Q

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com