Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2020

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

PSALTIRE, RÂMNIC, 1751 - volum restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigații al Muzeului Civilizației Dacice şi Romane din Deva

PSALTIRE, RÂMNIC, 1751 - volum restaurat în Laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigații al Muzeului Civilizației Dacice şi Romane din Deva

  • Data : 
  • Locatia : MCDR are sediul în Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva continuă expunerea în mediul online a obiectelor  restaurate în Laboratorul de Restaurare, Investigații, Conservare al instituției sale, astăzi vă prezintă  o altă carte restaurată:

Psaltire, Râmnic, 1751

<<Volumul a fost restaurat în Laboratorul de Restaurare, Investigații, Conservare al Muzeului Civilizației Dacice şi Romane din Deva.

Este un format in quatro, cu 24 de rânduri la pagină, textul fiind încadrat în chenar de linii. Titlul cu negru şi roşu este înconjurat cu flori de compoziție tipografică. Pe verso-ul filei de titlu apare stema dublă şi versurile din Liturghia de la Bucureşti din 1741, în care numele Constantin este înlocuit cu Grigorie. Urmează predoslovia despre însemnătatea Psaltirei şi instrucțiuni pentru citirea ei.

Una dintre gravuri, cu chipul lui David, este semnată „Pop(a) Constandin Ty(pografu)” şi datată 7259 în cifre arabe.  

La cotor este legată o jumătate de filă dintr-o tipăritură slavonă.

Prin aplicarea tratamentelor de restaurare volumului i s-a redat funcționalitatea, i s-a prelungit viața şi a intrat în circuitul expozițional muzeal>> relatează Bogdan Luminița, expert restaurator carte veche documente, Secția Restaurare, Investigații, Conservare a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva.

Vă invităm să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului nostru https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției noastre www.mcdr.ro.

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

http://mcdr.ro/index.php/ro/sectii-si-compartimente/sectia-de-restaurare-investigatii-conservare

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com