Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2018

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Vernisajul expoziţiei "IA ROMÂNEASCĂ - SIMBOL AL IDENTITĂŢII NAŢIONALE", 11 iunie 2018, ora 11.00

Vernisajul expoziţiei "IA ROMÂNEASCĂ - SIMBOL AL IDENTITĂŢII NAŢIONALE", 11 iunie 2018, ora 11.00

  • Data : 
  • Locatia : DEVA, Palatul Magna Curia, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Judeţean Hunedoara, vă invită să participați luni, 11 iunie 2018, la vernisajul expoziției intitulate „Ia românească – simbol al identității naționale”. Evenimentul va avea loc începând cu ora 11.00, la sediul instituției din Palatul Magna Curia, fiind organizat în cadrul acțiunilor desfășurate prin Programul Centenar, prevăzut în Agenda Culturală.

Pe costumul popular românesc, „pe ii în special, au poposit sori și stele, râuri și ape în șiroire, flori și frunze, Arbori ai Vieții, Coloane ale cerului, toate acestea în combinații de mare finețe, echilibru și armonie”, precizează Monica Dușan, muzeograf în cadrul Muzeului de Istorie Locală și Etnografie Brad, secție a MCDR. „Deși ia zărăndeană a ultimei jumătăți de secol este cunoscută și recunoscută pentru sobrietatea, eleganța și finețea cusăturilor sale de influență bucuimănească, care apar pe spuma albă a pânzei ca o broderie extrem de migăloasă, de culoare neagră, ia zărăndeană de la începutul secolului XX se prezenta într-o mare varietate de culori, de la roșu, galben, cărămiziu, până la nuanțe de albastru, violet și verde”, mai menționează curatoarea expoziției.

Expoziția „Ia românească – simbol al identității naționale” este o acțiune prin care Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva dorește să promoveze piese din patrimoniul secțiilor din teritoriu, astfel încât un număr cât mai mare de vizitatori să le poată admira și în alte spații, prin intermediul expozițiilor itinerante.

Vă așteptăm!

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva 

http://www.centenar.mcdr.ro/manifestari-dedicate-centenarului

Icoanele pe sticlă sunt realizate în cadrul unui atelier de pictură care a făcut parte din povestea expoziției „Ia românească - simbol al identității naționale”.  Inițiatorul și coordonatorul atelierului este dr. Diana Pantea,muzeograf în cadrul Secției de Istorie și Artă a MCDR, iar activitățile au fost făcute împreună cu elevi din clasa a VI-a de la Liceul de Arte „Sigismund Toduță” din Deva și doamnele profesoare Alina Nealcoș și Corina Popa.

 

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com