Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2018

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

TÂRGUL EUROPEAN AL CASTELELOR, Hunedoara, 26-27 mai 2018

TÂRGUL EUROPEAN AL CASTELELOR, Hunedoara, 26-27 mai 2018

  • Data : 
  • Locatia : Castelul Corvinilor - Hunedoara
În perioada 26 - 27 mai 2018, Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane participă în calitate de expozant la Târgul European al Castelelor - ediţia a IV-a.
 
*  *  *
 

Târgul  European  al  Castelelor este  un  eveniment  unic  în România care doreşte să promoveze frumuseţea monumentelor istorice din țară și din Europa.

Castelul  Corvinilor,  gazda  acestui  eveniment,  este  unul  din  cele  mai  importante monumente de arhitectură gotică din România, aflându-se printre primele castele de poveste din Europa.

În cadrul evenimentului, expozanţii îşi vor putea face cunoscută oferta turistică şi îşi vor putea prezenta principalele elemente de atracţie turistică şi istorică.

 *  *  *

Împreună cu Cetatea Devei, atestată documentar în anul 1269, Palatul Magna Curia întregea domeniul denumit odinioară Curtea cea Mare. Prima faza de construcție a palatului datează de undeva de la mijlocul secolului al 15-lea, dar datele documentare oficiale au apărut abia mult mai târziu.

„De-a lungul secolelor, castelul Magna Curia a fost locuință pentru unele dintre cele mai importante familii din zonă. Prima atestare este din anul 1590. Atunci aici a locuit, împreună cu familia, comandantul armatei Transilvaniei” - Andrada Velciov, reporter Digi24 Timișoara.

„Era locul în care stăteau stăpânii domeniului, puteau să fie de la principi, guvernatori ai Transilvaniei sau voievozii, când aveau treburi în zona Devei”, povestește Daniel Iancu, purtătorul de cuvânt al Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva.

În anul 1918, castelul a trecut în proprietatea statului român, iar două decenii mai târziu aici a fost amenajat muzeul de istorie al județului Hunedoara, devenit în timp Muzeul Civilizației Dacice și Romane. Între 1997 și 2005, clădirea a fost restaurată, reabilitată și conservată.

„Este foarte bine întreținut, este unul dintre cele mai importante clădiri de acest gen din Transilvania face parte dintr-o tipologie a castelelor din Transilvania, iar pentru zona noastră este unul dintre cele mai importante”, continuă Daniel Iancu.

Interiorul clădirii este la fel de impresionant ca și exteriorul. Sălile care păstrează influențe renascentiste și baroce găzduiesc acum diferite expoziții. 

Și, dacă doresc să rămână în atmosfera medievală, turiștii pot da o fugă până la Hunedoara, la doar 20 de km distanță, unde Castelul Corvinilor primeşte vizitatori în fiecare zi a săptămânii.

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com