Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2018

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

Exponatul lunii februarie 2018: Tabla breslei olarilor din Hațeg (din anul 1776)

Exponatul lunii februarie 2018: Tabla breslei olarilor din Hațeg (din anul 1776)

  • Data : 
  • Locatia : Palatul Magna Curia, Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39

COMUNICAT

Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, în luna februarie 2018, o nouă piesă în cadrul acţiunii intitulate „Exponatul lunii”, piesă ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.

Exponatul lunii februarie face parte din colecțiile de istorie ale instituției noastre, intrând în patrimoniul MCDR la 1 ianuarie 1954, împreună cu alte piese ce s-au constituit într-o donație cuprinzând mai multe obiecte din inventarul fostei bresle a olarilor din Hațeg, alături de originalul diplomei, scris pe pergament și având pecetea atârnată, caietul cu numele olarilor, cartea de judecăți și pedepse, lada breslei, unelte, oale, ștampila breslei și roata olarului. 

Datând de la anul 1776 și confecționată din lemn sculptat și pictat, tabla breslei olarilor din Hațeg este traforată în formă de „cruce cu raze”, sau, după alte interpretări, de „inimă stilizată”. Pe una dintre fețe este reprezentat Tatăl ceresc dând viață din lut omului, având deasupra inscripția „când au făcut Dumnezeu pe Adam”, iar dedesubt „A. 7284”, adică 1776 după Hristos, cel mai probabil anul în care tabla a fost zugrăvită. Pe cealaltă față a tablei este reprezentat un ulcior, un „pieptene” (unealtă în formă de echer, întrebuințată de olari la netezitul pe carigă, al oalelor) și o „carigă” (utilaj olăresc, compus din două discuri rotunde, de lemn, unul mai mic sus și altul mai mare jos, unite printr-un ax perpendicular care se învârtește pe un suport. Pe discul de sus se pune lutul destinat modelării oalelor, iar cel de jos, sub acțiunea picioarelor, dă aparatului o mișcare circulară, ajutând olarul să-și facă produsele), alături de trei reprezentări florare (lalele), patru sori reprezentând cele patru anotimpuri și câteva stele pe fond, alături de semnătura celui care a făcut-o: „Popa Simion Zugravu”.

Piesa a făcut parte, în cursul anului 2017 dintr-o expoziție colectivă, intitulată „Bresle transilvănene – Istorie și simbol”, organizată de Muzeul Țării Făgărașului „Valer Literat” în colaborare cu Muzeul Național de Istorie a României, Muzeul Național de Istorie a Transilvaniei, Muzeul Național Brukenthal, Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Maramureș, Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva și Muzeul de Istorie Sighișoara.

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com