- Data :
- Locatia : Palatul Magna Curia, Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
Muzeul Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva propune vizitatorilor, începând cu data de 1 august 2018, o nouă piesă, în cadrul proiectului intitulat „Exponatul lunii”, piese ce poate fi admirată în spaţiul special amenajat la intrarea în Palatul Magna Curia.
CETATEA DEVA DINSPRE APUS
Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva vă invită, prin intermediul exponatului lunii august, la o călătorie inedită prin Deva de altădată. Este vorba despre o gravură, intitulată Cetatea Deva dinspre Apus, multiplicată de Gustav Georg Lange în Darmstadt, după un desen de Ludwig Rohbock, gravat de G. Heisinger.
Gravura datează din a doua jumătate a secolului al XIX-lea, perioadă dedicată explorării meleagurilor străine. În călătoriile și peregrinările din străinătate, artiștii vremii încercau să surprindă atât tradițiile, portul și obiceiurile localnicilor, cât și peisaje și monumente caracteristice ținutului respectiv. Astfel, datorită istoriei şi hotarelor misterioase, Transilvania reprezenta o bogată sursă de inspirație pentru publicațiile de ilustrații și gravuri de epocă.
Artistul german Ludwig Rohbock (cca.1820-1883), din Nürnberg, a fost un celebru desenator, peisagist și gravor al vremii, realizator al mai multor desene şi acuarele care surprind împrejurimile Rinului, peisaje din Ungaria şi din Transilvania anilor 1852-1875, oferind date de importanță istorică și topografică. Pentru imprimarea lucrărilor sale, Ludwig Rohbock a colaborat cu editura G. G. Lange din Darmstadt, iar această piesă a fost imprimată în anul 1856.
Gravura, având valoare artistică și documentară, expune formele de relief care se află în preajma cetății și elementele de arhitectură specifice sistemului de fortificații de pe dealul Cetății Deva. Influențe romantice se regăsesc în gravură prin prezența construcțiilor medievale, prin preferința pentru peisajul montan și prin includerea în prim-planul compoziției a unui personaj pitoresc, un cioban în straie tradiționale, care meditează privind nostalgic peisajul. În depărtare, eclerajul și disoluția luminozității se răsfrânge asupra ținutului, astfel încât formele şi contururile dealurilor se întrepătrund până în pragul abstractizării. Prin tematica şi peisajul idilic, gravura prezintă influențe romantice și emoționează prin surprinderea, probabil, a momentului înserării.
Piesa prezentată face parte dintr-o donație care cuprinde 3 imagini, două gravuri și o ilustrație, oferite Muzeului Civilizației Dacice și Romane de dr. Lucian Marius Ștefan din Ulm, Germania, în anul 2010.
Muzeograf dr. Diana Loredana Pantea