Arhivă

EVANGHELIE, Blaj, 1776 (Restaurare - Conservare)

Detalii Eveniment :

  • Data :
  • Locatia : MCDR are sediul în Deva, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
  • M.C.D.R.

 

 

Evanghelie, Blaj, 1776

 

Volumul a fost restaurat în laboratorul de Restaurare, Conservare, Investigații a Muzeului Civilizației Dacice şi Romane Deva.

Formatul in 4° are 344 pagini tipărite cu negru și roșu, pe două coloane, cu 39 rânduri pe coloană, textul fiind încadrat într-un chenar linear.

Ornamentația este deosebită. Titlul este încadrat cu o gravură de tip portic. În partea de sus Isus Hristos, încadrat în medalion binecuvântează cu ambele mâini. În partea de jos a gravurii este reprezentată Buna Vestire. Pe coloanele ce străjuiesc ansamblul sunt redați Sfinții Petru și Pavel, iar în colțuri apar simbolurile și numele celor patru evangheliști. În text apar gravuri cu Sfântul evanghelist Ioan, semnată "Sandul tipograf", Sfântul evanghelist Matei, semnată "Sandul T", Sfântul evanghelist Luca, Sfântul evanghelist Marcu. Frontispicii elaborate cu mici gravuri înfrumusețează paginile. Există viniete din ornamente grafice și despărțitoare de capitole și paragrafe. Inițialele sunt ornate cu roșu. Colontitlurile sunt încadrate între ornamente tipografice.

 

Bogdan Luminița – expert restaurator corp carte veche, document

Secția de Restaurare, Investigații, Conservare

 

 

 

http://www.mcdr.ro/sectii-si-compartimente/sectia-de-restaurare-investigatii-conservare

https://www.youtube.com/watch?v=JkY8Uh03ME8

Media

Lasă un comentariu

Asigură-te că ai introdus toate informațiile necesare, indicate printr-un asterisk (*). Codul HTML nu este permis.