se încarcă ...

BRAD

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie

Prezentare

Muzeul de Istorie Locală și Etnografie aparține secţiei de Istorie și Artă a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva și a luat fiinţă în data de 26 ianuarie 1988.

M.C.D.R.
Cu ocazia înființării s-au deschis expoziţiile permanente: cea de istorie locală, la parter şi cea de etnografie, la etaj. În prezent, sălile muzeului găzduiesc expoziţia cu titlul „Ceramica zărăndeană”, expoziţie care aduce informaţii despre un meşteşug specific unor sate din Zarand, şi anume, olăritul. Piesele expuse evidenţiază tipul de ceramică produsă de ţăranii din satele Obârşa şi Dobroţ, varietatea produselor realizate şi utilitatea lor într-o gospodărie, modul şi motivele decorative utilizate de către ţăranii Obârşei, precum şi întregul proces de obţinere a ceramicii, de la extragerea lutului, până la smălţuirea produselor finite. Din expoziţie face parte și „un interior zărăndean” specific gospodăriilor din zonă.
În cei aproape 30 de ani de dăinuire, muzeul din Brad şi-a mărit inventarul prin noi achiziţii şi donaţii, având în prezent un număr de 1.190 de obiecte: costume populare, unelte de prelucrare a lânii şi a cânepii, unelte specifice tuturor meşteşugurilor practicate în Zarand, mobilier specific gospodăriilor ţărăneşti din zonă, obiecte de artă populară, ţesături etc.

18 Octombrie

„Noi, dacii”

Prezentarea armelor pe care le foloseau dacii în luptă, a strategiilor de război utilizate de regele Decebal, precum și trageri cu arcul. Coordonator: Marcel Șerb.

19 Octombrie

„Satu gintre gealuri”

întâlnire cu poeta populară Ileana Cornelia Neaga, care va recita poezii în grai (graiul popular din Țara Zarandului), din volumele proprii.

20 Octombrie

„Cântec de fluier”

întâlnire cu meșterul fluierar Petru Mateș pentru o demonstrație practică de confecționare a fluierelor.

21 Octombrie

„De la fibră, la hârtie”

o călătorie prin istoria hârtiei alături de meșterul hârtier Răzvan Supuran, precum și o demonstrație practică de confecționare a hârtiei din deșeuri.
Pentru o implicare mai bună în viaţa comunităţii locale, pentru a fi mai vizibil, dar, mai ales, pentru a transmite noilor generaţii şi tuturor celor interesaţi cunoştinţe atât teoretice cât şi practice despre arta populară, meşteşuguri, dar şi artă în general, la sediul din Brad a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane din Deva s-au organizat în vara anului 2016 diverse „ateliere de vacanţă”
nu va vom folosi adresa de mail in scopuri publicitare, va multumim !

Contact

Muzeograf
Dușan Cecilia Monica
Tel. +40 766 720 316
Adresa :
Str. Cloşca, Nr. 2, BRAD, Județul Hunedoara - 335200
Toate câmpurile sunt mandatorii;
Deschide harta
inchide harta