„LUMINA DIN VEȘNICIE”, ÎNTÂLNIRE DE SUFLET LA DEVA ÎN MEMORIA P.S. GURIE, ÎNTÂIULUI EPISCOP AL DEVEI ȘI HUNEDOAREI

Detalii Știre :

 • Data : 
 • Locatia : Palatul Magna Curia, bd. 1 Decembrie, nr. 39
 • M.C.D.R.

 

 

Comunicat de presă 

Plecarea atât de timpurie la cele veșnice a Preasfințitului Părinte Gurie, Întâiul Episcop al Devei și Hunedoarei, a îndurerat miile de credincioși ortodocși, și nu numai, din județul Hunedoara. Tristețea și durerea au pus stăpânire pe inimile noastre și acum ne străduim să aflăm alinare în credință și trăire curată.

Pentru a nemuri amintirea celui care a fost Preasfințitul Părinte Gurie, la 40 de zile de la grăbita trecere a acestuia la Domnul, Consiliul Județean Hunedoara, în parteneriat cu Episcopia Devei și Hunedoarei, împreună cu Biblioteca Județeană „Ovid Densusianu” Hunedoara – Deva și Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva, organizează cu emoție și smerenie o manifestare comemorativă intitulată „LUMINA DIN VEȘNICIE”.

Gazda acestui eveniment, care se va întinde pe durata a trei zile (26-28 noiembrie 2021, orele 10-18), va fi Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva (Sala Șemineului).

Într-o ambianță de înaltă spiritualitate și trăire creștină, cei care vor dori să afle mai multe despre personalitatea luminoasă a celui care a fost Preasfințitul Părinte Gurie vor putea să vizioneze un foarte interesant film despre cei 12 ani de arhipăstorire a sa în Episcopia Devei și Hunedoarei.

Expoziția cu titlul „Slova ce ne-a rămas...” va cuprinde cărți și alte scrieri apărute sub semnătura Preasfințitului Părinte Gurie, lucrări care pun în lumină solida pregătire teologică, erudiția și iubirea adâncă față de dreapta credință.

Zeci de fotografii pe care sunt imortalizate momente din activitatea Preasfințitului Părinte Gurie vor întregi tabloul evenimentelor menite să păstreze în neuitare figura luminoasă a Întâiului Episcop al Devei și Hunedoarei.

Aceste trei zile vor oferi un minunat prilej de înălțare sufletească tuturor celor care vor dori să se simtă aproape de unul dintre cei mai iubiți ierarhi ai sfintei Biserici Ortodoxe care, de acolo de Sus, continuă să ne iubească și să ne îndrume pașii.


Citeşte mai departe ...

Filă a ziarului orăștian „Libertatea” din zilele premergătoare Marii Adunări Naționale de la Alba Iulia

 • Detalii Eveniment
 • Data :
 • Locatia : Muzeul de Etnografie și Artă Populară Orăștie, P-ța Aurel Vlaicu, nr. 1
 • M.C.D.R.

 

  

COMUNICAT

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva expune online un alt bun cultural aflat în patrimoniul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie.

Prezentarea este realizată de către specialiștii muzeului din Orăștie: muzeograf, Daniela Șendroiu, conservator, Iustina Bogdan, arheolog, Adrian Cătălin Căsălean.  

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva vă invită să vizionați propunerea de astăzi, în mediul virtual, pe pagina de facebook a muzeului https://www.facebook.com/MCDRDeva/ și pe site-ul instituției  www.mcdr.ro.

 

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

Citeşte mai departe ...

MCDR a expus la Madrid un fragment de inscripție dintr-un altar onorific dedicat împăratului Marcus Aurelius Antoninus

Detalii Știre :

 • Data : 
 • Locatia : Muzeul Național de Arheologie din Madrid
 • M.C.D.R.

 

 COMUNICAT

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva prezintă astăzi online, o altă piesă din patrimoniul său, aflată la expoziția internațională „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane” de la Madrid.

În mai 1864, printre ruinele așezării de la Micia, era descoperită o bucată ruptă dintr-un monument epigrafic din marmură. Altarul onorific din care făcea parte fragmentul de inscripție a fost dedicat împăratului Marcus Aurelius Antoninus (cunoscut sub numele de Caracalla) de către ala I Hispanorum Campagonum, trupă staționată la Micia, pentru generozitatea arătată unității, mai ales prin mărirea soldei.  

[…OPTIMO MAXIMOQVE PRINCIPI ALA/I HISP(anorum) CAM]PAG(onum) ANTO/NINIANA INDVLGENT/IS EIVS AVCTA [LIBERALI/TAT IBVSQVE DITATA…] (Traducere: ….celui preabun și prea mare principe ala I de hispani campagoni Antoniniana, întărită prin bunăvoința împăratului și îmbogățită prin dărnicia lui….  –  IDR III/3, 57).

Informații: dr. Oana Tutilă, arheolog, secția de Arheologie, Muzeul Civilizației Dacice și Romane

 

Secția de Marketing  și Relaţii cu Publicul

 

 *    *    *

 

Muzeul Civilizației Dacice și Romane din Deva a fost invitat să participe, cu un număr de 12 obiecte de epoca romană, la expoziţia „Tezaure arheologice din România. Rădăcini dacice şi romane”, organizată la Madrid, în perioada 30 septembrie 2021 - 27 februarie 2022.

Printre artefactele aflate în patrimoniul muzeului nostru și expuse, temporar, la Madrid, se numără piese emblematice pentru spațiul hunedorean, cum este Aplica din bronz aurit cu reprezentarea Medusei descoperită la Ulpia Traiana Sarmizegetusa sau două din Plăcuțele de aur descoperite la Germisara.

Alături de acestea se află și artefacte mai puțin cunoscute publicului și mai puțin mediatizate, care călătoresc pentru prima dată peste hotare. O astfel de piesă este un fragment de monument funerar din gresie cu reprezentarea scenei mitologice a răpirii Europei descoperită la Micia sau o statuetă din bronz reprezentându-l pe zeul Mercurius, descoperită, în urmă cu cinci ani, în Villa Romană cercetată la Rapoltu Mare.

Această expoziție reunește 835 de artefacte excepționale din colecțiile a 39 de muzee din România și a fost deschisă în data de 30 septembrie 2021, la Muzeul Național de Arheologie din Madrid. Expoziția este coordonată de Muzeul Național de Istorie a României, sub Înaltul Patronaj al Majestății Sale, Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și al Președintelui României, Excelența Sa, Domnul Klaus Iohannis.

Evenimentul cultural este organizat sub egida Ministerului Culturii și Ministerului Afacerilor Externe, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale și face parte din ”Programul de diplomație publică și culturală”, program stabilit de Ministerul Afacerilor Externe și derulat prin Ambasada României în Regatul Spaniei.

Anul acesta, componentele acestui Program sunt dedicate aniversării a 140 de ani de relații diplomatice între România și Regatul Spaniei.

  

*   *   *

Detalii despre expoziție:

https://photos.app.goo.gl/K21Eq9pjcMK...

https://www.facebook.com/MANArqueologico

https://fb.watch/8CB1uF0M6T/

https://www.youtube.com/channel/UC-8f...

https://youtu.be/KsyygI35X1Q

Citeşte mai departe ...

În data de 1 DECEMBRIE vizitarea expozițiilor este GRATUITĂ! Muzeul este deschis spre vizitare și în data de 30 noiembrie!

Detalii Eveniment :

 • Data :
 • Locatia : DEVA, b-dul 1 Decembrie, nr. 39
 • M.C.D.R.

 

 

COMUNICAT

  

Muzeul Civilizației Dacice și Romane Deva, cu sprijinul Consiliului Județean Hunedoara anunță, că în zilele de 30 noiembrie 2021 și 1 decembrie 2021, va fi deschis spre vizitare, între orele: 9:00-17:00.

În ziua de 1 decembrie vizitarea expozițiilor din Palatul Magna Curia, precum și ale punctelor muzeale din teritoriu este gratuită!

 

 La Deva, în Palatul Magna Curia sunt următoarele expoziții:

 - Obiecte de Tezaur din colecțiile Muzeului Civilizației Dacice si Romane din Deva,

- Matrița din bronz de la Sarmizegetusa Regia,

- Producția ceramică în Munții Orăștiei,

- 140 de ani de la înființarea Societății de Istorie și Arheologie a comitatului Hunedoara,

- Piese reprezentative din colecția de arheologie a Muzeului Civilizației Dacice și Romane,

- Afghanistan: Chipuri ale războiului. In memoriam SLT. P.M Mădălin Stoica,

- Ceramica fină de Batiz din patrimoniul muzeului din Deva,

- Restituiri Istorice 2021,

- Trecut și prezent în natura hunedoreană,

- Cetatea Deva.750 de ani de la prima atestare documentară,

- Marea Unire din 1918: secvențe hunedorene,

- Lapidariul.

 

Vă așteptăm cu drag!

 

Secția de Marketing și Relații cu Publicul

 

Citeşte mai departe ...
Abonează-te la acest feed RSS