Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator

- ARHIVĂ EVENIMENTE 2021

 LARHIVA RO 2024LARHIVA RO 2023ARHIVA 1 2022ARHIVA 1 2021ARHIVA 1 2020ARHIVA 1 2019ARHIVA 1 2018ARHIVA 1 2017ARHIVA 1 2016


 

ANIVERSAREA MUZEULUI DIN ORĂȘTIE

ANIVERSAREA MUZEULUI DIN ORĂȘTIE

  • Data: 
  • Locatia : Orăștie, Piața Aurel Vlaicu, nr. 1 

ANIVERSAREA MUZEULUI DIN ORĂȘTIE

În vara anului 1952 a fost inaugurat cu o amplă festivitate la data de 23 august Muzeul Raional Orăștie. Organizarea acestei instituții muzeale s-a datorat în primul rând unui colectiv voluntar format din: magistrat dr. Todea V. Ioan, avocat Gelu Emil, profesor de istorie Rodean Ioachim și Ivănescu Aurel, sprijiniți de alți 27 de colaboratori apropiați. În aceea epocă Orăștia ocupa o funcție administrativă importantă fiind centrul Raionului Orăștie din Regiunea Hunedoara. Tocmai de aceea existența unui muzeu se făcea necesară pentru a completa șirul instituțiilor culturale și a valorifica expozițional patrimoniul istoric și etnografic. Alături de oficialitățile epocii au participat și semnat în registrul vizitatorilor muzeului un număr de 296 persoane, iar cea dintâi consemnare datată în preziua inaugurării i-a aparținut  profesorului universitar Constantin Daicoviciu care scria: „Început foarte bun! Felicitări!”

Patrimoniul Muzeului Raional Orăștie s-a constituit din colecțiile a 18 donatori respectiv: Muzeul Regional Deva, Combinatul Minier Brad, Școala Chimică Orăștie, Școala Elementară de băieți Orăștie, Școala Elementară maghiară din Orăștie, Sfatul Popular Geoagiu, Albu Ioan, Amlacher Albert, Bura Ilie, Dumitrașcu Nicolae, Dumitru I. Dumitru, Fințescu Nicolae și soția Marta, Graicu Constantin, Gelu Emil, Glodeanu Teodor, Luncan Stănilă, Todea A. Emil, dr. Todea V. Ioan.

Vocația culturală și gestul patriotic de acum 69 de ani prin care muzeul orăștian a fost înființat este un prilej de aducere aminte și recunoștință față de o generație de înaintași care și-au sacrificat timpul, energia și resursele materiale pentru a pune piatra de temelie a unei instituții care vreme de șapte decenii a păstrat, a îmbogățit și valorificat tradițiile istorice, etnografice și culturale ale comunității orăștiene devenind un punct de reper educativ pentru locuitorii zonei și țării.

Cinste înaintașilor noștri și memoriei lor binecuvântate!

  

Colectivul Muzeului de Etnografie și Artă Populară Orăștie

 

  • muzeucdr.deva@gmail.com